Ikeagrundarens arv: 670 miljoner kronor till Norrland

Ingvar Kamprad har testamenterat 670 miljoner kronor av sitt arv till företagssatsningar i Norrland. Arkivbild. Bild: Heribert Proepper/AP/TT

Ingvar Kamprad har testamenterat 670 miljoner kronor – 67 miljoner euro – som ska gå till företagsutveckling i Norrland, Sverige, rapporterar SVT Norrbotten.

Via den bortgångne Ikeagrundarens familjestiftelse kommer pengarna att fördelas ut till olika företag från Gävle och uppåt.

Några direkta bidrag blir det däremot inte, i stället är tanken att pengarna ska gå till satsningar inom utbildning, forskning och insatser som kan skapa kostnadseffektivitet och lönsamhet.

– Det är redan en lång rad företag som hört av sig till oss, men alla har fått samma besked, stiftelsen tar inte emot ansökningar och kommer inte att lämna bidrag direkt till företag. Vi kommer däremot att kunna bidra till ökad kunskap i företagen genom satsningar på utbildning och forskning och annat, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i familjen Kamprads stiftelse, till SVT Norrbotten.

Hon ger sig i sommar ut på turné för att träffa aktuella företag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning