Ikea-vd fälls i spionskandal – miljonböter

Ett Ikeavaruhus väst om Paris. Arkivbild. Bild: Remy de la Mauviniere/TT-AP

De hade organiserat ett omfattande spioneri på sina egna anställda. Nu kommer domen: Ikea i Frankrike döms att betala en miljon euro i böter. Dåvarande vd Jean-Louis Baillot döms till två års villkorligt straff och dryga böter.

På de åtalades bänk satt – förutom Ikea själv som egen part – två tidigare vd:ar för företaget, nio andra personer ur dess högsta ledning samt fyra poliser. De åtalades för att ha hjälpt till att illegalt samla in information om både anställda, missnöjda kunder och personer som sökte jobb på Ikea i Frankrike.

En av toppcheferna ska, enligt åklagaren, bland annat återkommande ha skickat listor med anställdas namn till privatdetektiver för att kolla upp de anställdas förehavanden, däribland deras politiska åsikter och fackliga verksamhet. Företaget hyrde också in skådespelare som infiltrerade varuhusen för att spana på personalen.

Hundratals övervakades

Efter avslöjandet 2012 har Ikea Frankrike sparkat fyra toppchefer, men företaget riskerade trots det böter på runt två miljoner euro. När domen kom på tisdagen fastställdes bötesbeloppet till en miljon euro. Jean-Louis Baillot döms att betala 50 000 euro i böter.

Enligt åtalet ska runt 400 anställda i Frankrike ha övervakats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. De åtalade poliserna ska ha fått betalt av företaget för att lämna ut känslig information om privatpersoner – information som bara rättsväsendet har rätt att ta del av.

Rättsförhandlingarna har fokuserat på övervakning som ska ha skett mellan 2009 och 2012 – men enligt åklagaren ska det hela ha inletts redan ett årtionde tidigare än så.

"Statuera exempel"

Inför förhandlingarna i domstolen, som inleddes i slutet av mars, sade Ikea Frankrikes advokat att företaget sedan avslöjandet har vidtagit kraftfulla åtgärder och har helt andra anställningsrutiner i dag.

– Oavsett vad domstolen beslutar så har företaget redan straffats väldigt hårt i fråga om sitt rykte, sade advokat Emmanuel Daoud då.

Åklagaren Paméla Tabardel yrkade på dryga böter till Ikea för att statuera exempel och skicka ett "starkt budskap till alla företag", rapporterar AFP. Flera av de åtalade personerna riskerade fleråriga fängelsestraff.

Fler än 10 000 personer är anställda vid Ikea i Frankrike. Företaget har 34 varuhus i landet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning