Ikea samarbetsförhandlar – 160 anställda berörs i Finland

Bild: Lehtikuva / AFP / Jonathan Nackstrand

Möbelgiganten Ikea omstrukturerar sin affärsmodell och satsar på digitala lösningar. Över 7 500 jobb försvinner globalt. I Finland berörs 160 personer av samarbetsförhandlingarna inom de kommande två åren.

– Vi förnyar vår verksamhet för att bli lättillgängliga och för att kunna förenkla vår service, säger personaldirektör Camilla Weurlander på Ikeas kontor i Finland.

Den globala omstruktureringen av verksamheten beräknas skapa cirka 11 500 nya jobb medan 7 500 jobb kommer att försvinna.

– Vi behöver nya medarbetare som har digitala färdigheter och kan vidareutveckla den delen av vår affärsverksamhet, säger Weurlander.

Ikeakundernas inköp på nätet har nästan tredubblats under de senaste fem åren, och ökningen förutspås fortsätta.

Blir det färre personer som ska jobba med kundbetjäning i varuhusen också här i Finland?

– Nej, det är främst logistik- fastighets-, och personalavdelningarna som kommer att beröras av samarbetsförhandlingarna. Kundbetjäningen i varuhusen hålls på samma nivå som tidigare

Förändringarna skulle som mest kunna leda till uppsägning av ungefär 33 anställda.

– Genom förändringarna uppstår många nya arbetsuppgifter. En del av de nuvarande befattningarna upphör eller förändras. Vårt mål är att minimera antalet uppsägningar och hitta nya roller för de medarbetare, vars befattningar förändras eller upphör, säger Ikeas landschef Timo Hulmi i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning