Ikea öppnar hämtautomater då nätshoppingen ökar

Så här ser hämtautomaterna ut. Bild: Pressbild

De som handlar på nätet har blivit vana vid att posten lämnar varan i en paketautomat. Ikea går in för ett liknande koncept.

Ikeas nätbutik går som tåget. Enligt den redovisningsperiod som slutade i augusti i fjol ökade möbelgiganten sin näthandel med 46 procent och uppgick till över tio procent av hela försäljningen. Som ett svar på det här öppnar man nu så kallade hämtautomater vid sina varuhus i Esbo, Vanda och Reso. Kunden kan hämta upp sina beställda varor vilken tid på dygnet som helst

– Våra kunder uppskattar att uträtta sina ärenden allt snabbare och smidigare och webbutikens fina utveckling är ett bevis på det här, säger landschefen Timo Hulmi i ett pressmeddelande.

Ikeas hela försäljning har ökat elva år i rad. I fjolårets redovisningsperiod steg omsättningen till 374 miljoner euro. Omsättningen ökade med 2,7 procent jämfört med samma period året innan.

Till Kauppalehti säger Hulmi att bolaget inte planerar några nya varuhus nära stora städer. Däremot finns det tankar om att öppna en så kallad designstudio på Björkholmen i Drumsö i Helsingfors.

Under förra redovisningsperioden hade Ikea två samarbetsförhandlingar på grund av förnyelser inom organisationen. Det slutade med att en person sades upp eftersom hen inte ville ta emot ett nytt jobb, säger Hulmi till tidningen.

Ekonomi i vind

Ikea har investerat i österbottnisk vindkraft. Bild: Pressbild

Under förra redovisningsperioden investerade möbeljätten i fyra vindkraftsparker i Österbotten och i Egentliga Finland. De österbottniska vindparkerna finns i Långmossen och i Ribäcken i Malax och i Ponsivuori i Kurikka. Den senare är redan i bruk medan de andra blir klara i år. Det är vindkraftsföretaget OX2 som bygger parkerna.

– Vi har gjort betydande investeringar för att uppnå vårt mål om hållbar utveckling och på samma gång understött Finlands energi-, klimat- och kolneutralitetsmål, säger Hulmi.

Bolaget kommer att använda den el som vindmöllorna producerar.

Läs också:

Ikeagrundarens arv: 670 miljoner kronor till Norrland

Ikea får betala 46 miljoner dollar för dödsfall

Hankenstudenter ser business i din gamla soffa

Efterlyst man hittades på Ikeas sängavdelning

Vindparker förutspås bli biljonindustri

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning