Ikea-grundaren Kamprad blir staty – nioårig flicka formgivare

Ingvar Kamprad. Arkivbild. Bild: Hans Runesson/AP/TT

En nioårig flicka skapar historia i Älmhult genom att formge en ny staty av Ikea-grundaren Ingvar Kamprad.

Ida Preutz teckning av Ikea-grundaren och Älmhultsonen gick segrande ur en tävling om utformandet av statyn, som ska stå färdig 2021.

Ida Preutz vinnande förslag föreställer Kamprad sittande i en soffa med utsträckta armar, som för att ge besökarna en kram. Inspirationen fick hon från sin pappa, som tidigare jobbat på möbelvaruhuset.

– Pappa har berättat att han (Kamprad) brukade ge ut kramar. Så då tyckte jag att det hade varit kul om man kunde krama honom när man ville. Jag tror att han hade gillat det, säger Ida Preutz till Smålandsposten.

Även om kommunen har godkänt förslaget är det ännu inte helt bestämt var statyn ska stå. Klart är dock att den beräknas kosta omkring två miljoner kronor, vara uppvärmd med hjälp av solceller eller fjärrvärme och att Kampradfamiljen står bakom förslaget.

Ingvar Kamprad avled i fjol.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning