Ikea börjar sälja begagnade möbler

En enkät bekräftade att finländare gärna säljer och köper gamla möbler. Bild: Mastrminda/Pixabay/SPT

Möbelgiganten Ikea köper tillbaka möbler av sina kunder och säljer dem sedan vidare i varuhusen som begagnade.

Efter att möbelgiganten Ikea i våras utförde en enkät och fick bekräftat för sig att finländare gärna köper begagnade möbler, har företaget nu beslutat att börja köpa tillbaka Ikea-möbler av sina kunder. Möblerna säljs sedan till nya hem som begagnade.

Tanken är att på så vis öka möblernas livslängd och samtidigt bidra till en mer hållbar konsumtion.

Tre fjärdedelar vill sälja vidare gamla möbler

Av enkäten som företaget lät utföra i april, framgår att en femtedel av dem som besvarade enkäten, redan nu köper sina möbler begagnade.

75 procent var också villiga att sälja vidare sina överloppsmöbler och 68 procent var intresserade av att själva börja köpa andras gamla möbler.

Många upplever ändå att det är svårt att sälja vidare sådana möbler som blivit överlopps i hemmet. Man funderar över ifall möblerna verkligen går till försäljning eller ifall man alls får någon skälig summa för dem.

– Dessa hinder vill vi få bort. Kunden hämtar själv möbeln till varuhuset och får då genast ersättning för den. På så vis behöver man inte fundera vart man ska ta sig för att få möbeln såld, säger Ikea Finlands hållbarhetschef Jessica Lehtinen i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning