Iiris Viljanen näst bäst i Sverige

Iiris Viljanen. Bild: Jessica Gow

Finlandssvenska Iiris Viljanen från Korsholm gjorde årets näst bästa svenska album, enligt musikkritiker.

Det är nyhetsbyrån TT som för 17:e året i rad sammanställt en superlista baserad på årsbästalistor från musikkritiker på Sveriges dagstidningar och musikmagasin. Ett 70-tal listor ingår i sammanräkningen och enligt recensenterna är Iiris Viljanens album Mercedes näst bäst efter Frida Hyvönens Kvinnor och barn. Listan över utländska album toppas av Beyoncés uppmärksammade temaalbum Lemonade.

Iiris Viljanen är känd också för att hon spelade en central roll på en av förra årets mest hyllade popskivor, nämligen Vasas Flora & Faunas Släkt med Lotta Svärd. Strax innan det albumet gavs ut hade Viljanen ändå lämnat Vasas Flora & Fauna, och det senaste året har hon färdigställt två egna album. Det första, den instrumentala pianoskivan Kiss me, stupid, kom i våras och i september släpptes alltså vokala Mercedes.

I en TT-artikel som HBL publicerade tidigare i höst konstateras att albumet innehåller "vackra arrangemang, fyllda med allt från mellotron till flygelhorn" och att Viljanen levererar "personliga historier medelst en sångteknik som ofta kan liknas vid rap".

– Det är inte något som kommit plötsligt. Jag hade tidigare ett band som hette Fylgia Calling, det var ganska annorlunda musik, och där testade jag att göra en låt på finska som hade det där pratet eller rappen. Jag hade bott i Malmö då och där hörde jag mycket hiphopmusik live som jag influerades av, sade hon till TT och berättade att texterna handlar om saker hon själv upplevt.

– Jag har lagt till lite grejer så att det ska bli bra historier. Men själva grunderna är så som jag eller bekanta har upplevt händelserna.

Iiris Viljanen är född i Korsholm 1988, men bosatt i Stockholm.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning