Iiris Suomela prickar Sannfinländarna för samröre med nynazister

Riksdagsledamot Iiris Suomela (Gröna) har avslöjat att Sannfinländarnas fullmäktigeledamöter i Tammerfors firade jul med nynazisten Antti Niemi. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Enligt riksdagsledamoten Iiris Suomela (Gröna) firade nynazisten Antti Niemi julfest tillsammans med Sannfinländarnas fullmäktigeledamöter i Tammerfors på fredagen.

Antti Niemi har ett förflutet som tidigare ordförande för den numera förbjudna nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

"Jag befinner mig på Tammerfors stadsfullmäktiges julfest. I festen deltar också ledaren för Nordiska motståndsrörelsen som gör sällskap med sannfinländska fullmäktigeledamöter. NMR har förbjudits på grund av våldsamheter. Om någon fortfarande betvivlar att Sannfinländarna och ytterhögern har kontakter så lönar det sig att ge upp", skriver riksdagsledamot Iiris Suomela på Twitter.

Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho förnekade samröret med Antti Niemi på Twitter. "Ljug inte fastän du hör till De gröna", skrev Halla-aho som svar till Suomela.

Enligt Suomela tillbringade nynazisten Antti Niemi hela kvällen vid samma bord som bland andra Sannfinländarnas gruppordförande Lassi Kaleva och vice ordförande Heikki Luoto i Tammerfors stadsfullmäktige.

"Alla som deltog i Tammerfors stadsfullmäktiges julfest såg det hela", skriver Suomela på Twitter.

Sannfinländarnas gruppordförande Lassi Kaleva bekräftar för Iltalehti att nynazisten Antti Niemi deltog i julfesten.

– Niemi var där med en person som hade bjudit honom. Jag känner inte honom, har ingenting med karln att göra och har ingenting gemensamt med honom, säger Lassi Kaleva till Iltalehti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning