Ilja Janitskin förnekar att han var MV-lehtis chefredaktör – ”Var och en är ansvarig för sina egna övertramp”

MV-lehtis grundare Ilja Janitskin anser att han inte är ansvarig för de kränkande artiklar som publicerats på webbplatsen. Bild: Henri Forss/SPT

MV-lehtis grundare Ilja Janitskin anser att han inte är ansvarig för artiklarna som publicerades på webbplatsen under hans tid.

Det var en fåordig Ilja Janitskin som dök upp i Helsingfors hovrätt på onsdagen. De flesta av hans uttalanden var korta och han hänvisade ofta till att han inte mindes.

Åklagaren försöker visa att Janitskin var chefredaktör och ansvarig utgivare för webbplatsen MV-lehti och alla artiklar som publicerades där från och med att han grundade den hösten 2014 tills han överlät den åt andra i början av 2018. Som stöd för sitt påstående har åklagaren presenterat gott om skriftlig bevisning, bland annat sms, Whatsapp- och Facebookmeddelanden, förhörsprotokoll och artiklar.

Fram till att Janitskin överlät MV-lehti till andra publicerade webbplatsen kränkande, hetsande, lögnaktiga, rasistiska, antisemitiska och islamofobiska artiklar. Webbplatsen hade flera skribenter som uppträdde under pseudonym och som fortfarande inte kunnat identifieras.

I Helsingfors tingsrätt dömdes Janitskin för tre fall av grov ärekränkning, två fall av hets mot folkgrupp, tre upphovsrättsbrott, två sekretessbrott, två penningspelsbrott och fyra penninginsamlingsbrott till ett år och tio månaders ovillkorligt fängelse.

Växte snabbt

Janitskins försvar överklagade tingsrättens dom och kräver att den upphävs. Enligt försvaret var Janitskin inte webbplatsens chefredaktör och inte ansvarig för artiklarna. Försvaret hävdar att Janitskin endast grundade plattformen, men att han saknade en ledande roll. Enligt försvaret ansvarade var och en av skribenterna för sina egna artiklar.

– MV-lehti började då jag beslöt att vara alkoholfri ett tag. Jag hade ett stort marknadsföringsbolag i Spanien, där jag bodde, och då jag slutade hänga på barerna hade jag gott om tid över. Det var då jag beslöt att grunda MV-lehti för att skriva om saker som intresserade mig, säger Janitskin.

Enligt honom hade webbplatsen i början inga andra skribenter, men då de etablerade finska medierna fick veta om den och började skriva om den ökade antalet läsare och villiga skribenter hastigt.

– Koordinerade du skribenterna? frågade Janitskins advokat Anu Koivu.

– Nej. Jag befattade mig inte med deras arbete. Jag meddelade att var och en är ansvarig för sina egna övertramp, säger Janitskin.

– Varför började MV-lehti växa?

– För att de etablerade medierna var så usla. De vägrade skriva om vissa frågor. MV-lehti skrev om sådant som de etablerade medierna förteg. Det ledde till att webbplatsen växte.

– Hur många skribenter hade webbplatsen?

– Ett hundratal.

– Varifrån kommer tanken att du hade varit MV-lehtis chefredaktör?

– Det är något som de etablerade medierna har hittat på.

– Har du några kontakter med Ryssland?

– Jag har ett ryskt namn. Min pappa kommer från S:t Petersburg.

MV-lehti har anklagats för att ha kopplingar till Ryssland och president Vladimir Putin. Janitskin bestrider det.

"Ingen kommentar"

Åklagaren köper inte Janitskins förklaringar. Utifrån det bevismaterial som åklagaren har presenterat ser det ut som om Janitskin haft en större roll än han vill medge.

– Vad har ni att säga till det här? frågade åklagaren Juha-Mikko Hämäläinen.

– Jag har ingen kommentar, säger Janitskin.

– Vad anser ni om artiklarnas saklighet?

– Jag har ingen kommentar här heller.

– Motsvarar de er värdegrund?

– Nej.

Exceptionell process

Processen kring MV-lehti har varit exceptionell på flera sätt. När åtalen mot Johan Bäckman och Ilja Janitskin började behandlas ordnades en liten demonstration utanför hovrätten. För Bäckmans del handlar åtalen om trakasserier mot journalisten Jessikka Aro.

Behandlingen har lockat gott om publik och så kallade alternativa medier har direktsänt på Youtube utanför rättssalen.

Känslorna har stundvis gått heta och slagsmål har varit nära att bryta ut i publiken.

I ett skede visade det sig även att hovrätten inte hade så bra koll på hur Twitter fungerar, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att en del av bevisningen mot Bäckman består av Twittermeddelanden.

Överlag har processen dragit ut på tiden. Slutpläderingarna hålls den 14 november.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning