IIHF:s besked: Damlejonens flyttade VM spelas i Calgary i augusti

Damlejonen får försvara sitt VM-silver i augusti. Bild: Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade på onsdagen att VM för damer kommer att avgöras i Calgary med start 20 augusti.

Då ishockey-VM för damer avgjordes senast blev det en dramatisk avslutning då Finland var en hårsmån från att ta ett sensationellt VM-guld. Men Petra Nieminens mål i finalens förlängning underkändes efter en nio minuters videogranskning. Till slut blev det i stället USA som fick fira efter att ha besegrat damlejonen efter straffar.

Det här var år 2019. 2020 ställdes VM i Halifax i Kanada in på grund av coronapandemin och också i år var beskedet dystert. Samma dag som de finländska spelarna skulle resa till Kanada för att inleda sin karantän inför VM-turneringen meddelade de lokala myndigheterna att mästerskapet inte kan arrangeras i provinsen Nova Scotia på grund av coronaläget.

IIHF meddelade att turneringen inte ställs in utan att man försöker genomföra den i augusti.

På tisdagen kom det internationella med ett välkommet besked: VM kommer att spelas i Kanada med start 20 augusti. Men i stället för Nova Scotia och Halifax är det Alberta och Calgary som står värd för turneringen.

"Det kanadensiska ishockeyförbundet har hela tiden haft som prioritet att kunna genomföra VM i år. Vi har samarbetat tätt med myndigheterna i Alberta för att kunna skapa ett mästerskap som är säkert för alla deltagare", säger Scott Smith, ordförande för det kanadensiska ishockeyförbundet.

Enligt de nuvarande planerna ska de deltagande lagen anlända till Calgary 10 augusti för att sitta i karantän inför turneringsstarten tio dagar senare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning