IIHF-toppen: OS-deltagandet kan lyfta hockeyn i Kina

En match under OS-testet av hockeyarenorna i Peking. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein / AP Photo

Internationella ishockeyförbundet IIHF är oroliga för att Kinas ishockeylandslag är för dåligt för att vara med i OS och kan ge sporten dåligt rykte. IIHF-toppen Aivaz Omorkanov tror däremot att OS-deltagandet kan lyfta sporten i Kina.

– Vi hoppas att Kinas spel i OS hjälper till att lyfta hockeyn i landet och i regionen. Vi ska diskutera mer om detta i IIHF:s styrelse. Men jag tycker att det ser bra ut, säger Omorkanov, vice ordförande i Asien och Oceaniens ishockeyförbund enligt sajten Insidethegames.

– Jag hoppas att vi efter OS får chansen att marknadsföra ishockey i Kina.

Kina är som värdland direktkvalificerat till OS. Ändå uttryckte IIHF:s nye ordförande Luc Tardiff för en tid sedan oro för att Kina inte är tillräckligt bra och förutom att sportens rykte kunde försämras ansåg Tardiff att det fanns en ökad skaderisk om Kinas herrlandslag deltog i OS. Norge, som förlorade den avgörande OS-kvalmatchen, fick därför besked om att man skulle förbereda sig för eventuellt spel i OS.

Nyligen konfirmerade dock IIHF Kinas medverkan i OS. IIHF och Kinas ishockeyförbund jobbar nu tillsammans för att få till två landskamper för Kina för att utvärdera lagets status inför Peking-OS.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning