IIHF slår igen dörren för Ryssland

Ryssland kommer inte att få arrangera några mästerskap de kommande två åren. Bild: Matt Slocum / AP Photo

Ryssland erbjöd sig att vara med om att arrangera ishockey-VM i 2021 efter frågetecken kring Belarus värdskap. Men så blir det inte, meddelar internationella ishockeyförbundet (IIHF).

I nuläget står Belarus tillsammans med Lettland som värdnationer för mästerskapet. Men det politiska läget i Belarus gör att Lettland inte vill arrangera VM med landet, samt att flera nationer är tveksamma till att åka på mästerskapet.

I stället har Ryssland erbjudit sig att arrangera VM. Det är inget alternativ, enligt ett pressmeddelande från IIHF:

"IIHF har inte gått vidare i några diskussioner kring att Ryssland ska vara medarrangör för VM 2021. Men detta besked stänger dörren till att arrangera ett seniormästerskap i Ryssland under de två kommande åren."

Idrottens skiljedomstol Cas halverar Rysslands avstängning från internationell idrott från fyra till två år. IIHF hade föredragit att Rysslands straff helt tagits bort.

"Även om vi önskade att sanktionerna skulle tas bort helt, anser vi att detta är en mer rimlig nivå jämfört med det som tidigare föreslogs", heter det i pressmeddelandet.

Utslaget i Cas kom efter att Ryssland överklagat antidopningsorganisationen Wadas beslut från i fjol att stänga av Ryssland i fyra år på grund av dopningsbrott.

Trots det halverade straffet stoppas Ryssland från bland annat OS i Tokyo sommaren 2021, vinter-OS i Peking 2022 och fotbolls-VM i Qatar 2022.

I december 2019 beslutade antidopningsorganisationen Wada att stänga av Ryssland för dopningsbrott i fyra år. Idrottens skiljedomstol Cas har efter Rysslands överklagan halverat avstängningstiden till två år, till och med den 16 december 2022.

Detta gäller under avstängningsperioden:

Ryska idrottare och tränare får bara delta i mästerskap om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte har manipulerats. Ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.

Representanter för den ryska regeringen – exempelvis president Vladimir Putin – får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada.

Representanter från den ryska regeringen och personer på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte ackreditering till de stora mästerskapen.

Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.

Den ryska flaggan får inte hissas vid de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.

Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning