IIHF i dialog med alternativa VM-arrangörer

Rene Fasel. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har börjat prata med alternativa arrangörsländer för herr-VM 2021.Beskedet om huruvida Belarus ska fråntas mästerskapet kommer i januari.

Många röster har höjts för att IIHF ska flytta mästerskapet från Belarus. Bakgrunden är det politiska läget i landet och de omfattande protesterna mot presidenten Aleksandr Lukasjenko och det val som anklagas för att ha varit riggat.

Medarrangören Lettland har exempelvis meddelat att man inte vill anordna VM tillsammans med Belarus.

IIHF:s ordförande René Fasel har tidigare sagt sig vara ovillig att flytta VM på grund av politiska påtryckningar, men med mindre än fem månader kvar till nedsläpp finns det fler orosmoln kring arrangörskapet. En av IIHF utnämnd expertgrupp har uttryckt skepsis kring hur coronapandemin hanterats i Belarus, och Fasel bekräftar nu att man har börjat se sig om efter reservlösningar.

– Vi pratar med representanter från andra nationsförbund som kan tänka sig att ta på sig VM. Ur ett ekonomiskt perspektiv blir det här en enorm utmaning, sade René Fasel till ryska nyhetsbyrån Tass under tisdagen, uppger bland andra Inside the games.

Ett slutgiltigt besked i frågan kommer innan januari månads slut, sade Fasel vidare.

Turneringen är planerad att hållas 21 maj–6 juni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning