IIHF bekräftar: Ishockey-VM för herrar ställs in

Regerande världsmästarnationen Finland får inte chansen att försvara sitt VM-guld från 2019. Bild: Seppo Samuli / Lehtikuva

Beskedet var lika väntat som det nu är officiellt: Ishockey-VM i Schweiz ställs in på grund av coronaviruspandemin.

Ishockey-VM är det senaste mästerskapet i raden som ställs in som följd av det nya coronaviruset. Internationella ishockeyförbundet IIHF publicerade nyheten om det väntade beskedet på lördagen.

"Beslutet har tagits på grund av den pågående coronaviruspandemin (covid-19). På grund av de nuvarande omständigheterna har IIHF beslutat att ishockey-VM i Zürich och Lausanne inte kan genomföras", skriver IIHF på sin hemsida.

– Det här är den tråkiga verkligheten för den internationella ishockeyfamiljen men en verklighet vi måste acceptera, säger IIHF:s ordförande René Fasel i ett uttalande.

– Coronaviruset är att globalt problem som kräver stora ansträngningar i kampen mot dess spridning. IIHF måste göra allt i vår makt att stödja den här kampen.

I och med att ishockey-VM arrangeras varje år är det inte möjligt att flytta mästerskapet fram till en senare tidpunkt. Värdarna för VM-turneringarna är fastslagna för de kommande åren och IIHF måste under sin följande kongress ta ställning till om man vill flytta fram värdskapet med ett år eller hur man ska lösa situationen då Schweiz blir utan sitt VM.

Finland ska enligt de nuvarande planerna stå värd för VM för herrar 2022.

När följande IIHF kongress kan arrangeras är oklart.

Då IIHF för några veckor sedan ställde in damernas VM-turnering i Kanada meddelade det internationella förbundet att mästerskapet spelas i Halifax och Truro om ett år i stället för i år.

I och med att herrarnas VM ställdes in är samtliga ishockeymästerskap för den här våren inställda.

Beslutet betyder att Finland är regerande världsmästare ett år till. Lejonen vann guld vid VM i slovakiska Bratislava i fjol.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning