Ishockey-VM spelas inte men det officiella beskedet dröjer

Finland är regerande världsmästare. Bild: Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva

Trots att fotbolls-EM i juni och juli ställdes in på tisdagen valde internationellt ishockeyförbundet att inte ställa in VM. Orsaken är försäkringspengarna.

Internationella ishockeyförbundets medlemsländer samlades på tisdagen till krismöte för att ta ställning till hur det nya coronaviruset påverkar IIHF:s mästerskap under våren. Tidigare i vår ställde IIHF damernas VM-turneringen som skulle avgöras i Kanada 30.3-10.4.

Den stora frågan inför tisdagens möte var vad som händer med herrarnas VM-turnering som enligt planerna ska spelas i Zürich och Lausanne 8–24 maj.

IIHF har publicerat en nyhet på sin sida där man skriver att man inte tagit något beslut om VM.

– Tyvärr har några större beslut gällande VM 2020 inte tagits, säger IIHF:s ordförande René Fasel på IIHF:s hemsida.

– Intressenterna diskuterade öppet vad som blivit en mycket komplicerad situation med coronaviruset som drabbar många av de deltagande länderna och flera andra intressenter

I klarspråk handlar IIHF:s beslut att inte ställa in VM just nu om pengar. Att mästerskapet inte kommer att spelas är klart då samtliga europeiska ligor avslutats i förtid och strikta begränsningar gällande människors rätt att samlas och röra sig infört i många av de deltagande länderna. I Finland är det inte möjligt för landslagsledningen att samla ihop ett VM-lag inför turneringen eftersom folksamlingar på över tio personer för tillfället är förbjudna.

– Vid det här skedet kan vi säkert utgå från att VM kommer att ställas in, säger det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.

– Jag antar att man för tillfället funderar på den mest rättvisa och rätta helhetslösningen där man tar i beaktande såväl kommande arrangörer som schweizarna.

IIHF väntar på att de schweiziska myndigheterna ska uppdatera sina rekommendationer och regler för att kunna ta ett slutligt besked om VM. För tillfället är publikevenemang förbjudna i Schweiz fram till mitten av april medan Finland redan förbjudit stora publikevenemang fram till slutet av maj.

Om de schweiziska myndigheterna infört motsvarande restriktioner som Finland infört hade det varit enkelt för IIHF att ställa in herrarnas VM.

IIHF beslöt att två andra VM-turneringar, division 1 A (B-VM) och division 1 B, ställs in.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning