Ihållande ryggproblem stoppar inte Liukkonen: "Kändes som att det inte gick framåt"

Ari-Pekka Liukkonen är en riktig veteran i bassängen. I internationella sammanhang är han den sprinter som har varit med längst. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Ari-Pekka Liukkonen kan inte träna starter normalt – det enskilt viktigaste momentet i sprintsimning. "Den kan påverka tiden med flera tiondelar", säger han.

På 50 meter frisim är en sak mer avgörande än något annat: Starten.

Positionen i vattnet, kraften i simningen och tekniken har givetvis också en stor betydelse, men starten är A och O.

Hur går man då till väga när det knappt går att träna starter? Den frågan har Ari-Pekka Liukkonen tvingats fundera på i ett och ett halvt år.

Problemen i nedre delen av ryggen är en bromskloss. Han konstaterar att ryggen inte är i så bra skick, men en operation är inte ett alternativ.

–  Om det blir många starter efter varandra låser sig ryggen. Och på 50 meter fritt kan starten påverka tiden med flera tiondelar.

–  I en tävling handlar det om hur bra man kan hålla farten man får med sig vid starten. Om man inte kan skapa någon fart, finns det ingenting att jobba med heller.

Det är svårt att se hur ekvationen går ihop. Liukkonen är en sprintspecialist och det är på 50 meter fritt som han har chanser till riktigt framskjutna placeringar i de stora mästerskapen.

–  Vi har funderat på hur jag kan träna starter utan att sätta för stort tryck på ryggen. Med starter som liknar stafettväxlingar kan jag åtminstone träna på att komma upp till ytan på rätt sätt.

"Lång och långsam process"

För ett år sedan var det värre. Då visste ingen vad som var fel. Nu har man åtminstone identifierat roten till det onda. Liukkonen måste leva med överrörlighet i ryggen.

–  Det har varit en lång och långsam process. Ibland kändes det som att det inte gick framåt. Förra hösten kunde jag knappt träna på gymmet, men nu är jag nära normal träning.

Trots ryggproblemen tror Liukkonen på sina chanser i långbane-VM i Sydkorea i juli. Han har simmat i fyra av de sex senaste stora finalerna på 50 meter fritt. För två år sedan var han VM-sexa i Budapest.

–  I mästerskapen har jag inte mer än en start per pass. Det betyder att jag hinner få massage och mjuka upp ryggen mellan loppen om det behövs.

–  Nu är jag ändå i ett betydligt bättre läge än för ett år sedan.

Konkurrensutsatt distans

I fjol slutade Liukkonen sjua i EM-finalen i Glasgow. EM-semifinalen är senaste gången som han har varit under tjugotvå sekunder.

Årsbästat ligger på 22,07. Den tiden är sex hundradelar från kvalgränsen till OS i Tokyo nästa sommar.

–  Förhoppningsvis klarar jag kvaltiden senast i VM.

Tänker du mycket på tiden 22,01?

–  Egentligen inte. Jag har simmat snabbare ett tjugotal gånger i karriären. Jag vet hur man simmar under tjugotvå sekunder. Jag kan lita på det.

–  Nästan alla andra i landslaget är i ett läge där de vet att de måste simma nytt rekord för att gå under gränsen på sin distans. De tvingas göra något som de aldrig har gjort.

Liukkonen, som satte sitt finländska rekord 21,58 för två år sedan, säger att det ekonomiska läget är en viktigare aspekt.

Ari-Pekka Liukkonen säger att riktningen är rätt på vägen mot VM i juli. Hans årsbästa på huvuddistansen 50 meter fritt är 22,07. Foto: Mats Ahlnäs/SPT Bild: Mats Ahlnäs/SPT

–  Då kan jag säga att jag är klar för OS. Det betyder en del i jakten på sponsorpengar.

50 meter frisim är en riktigt tuff distans.

–  Man kan plocka ut tjugo simmare som har stora finalchanser. Det utgångsläget finns inte på någon annan distans.

Söndagens försökspass i Alberga startar klockan 9.30. Finalpasset startar klockan 17.00.

Söndagens finaler:

Damer: 200 m fritt, 100 m ryggsim, 400 m medley, 50 m fjäril, 4x100 m fritt.

Herrar: 200 m bröstsim, 100 m fjäril, 200 m ryggsim, 50 m fritt, 1 500 m fritt, 4x100 m medley.

Ålder: 30 år.

Bor i: Jyväskylä.

Förening: Cetus (Esbo).

Tränare: Marko Malvela.

Har tagit två EM-medaljer i karriären – ett brons individuellt och ett brons i stafett. Den individuella medaljen kom vid långbane-EM i Berlin 2014 på 50 meter fritt.

Simmade i finalen på 50 meter fritt vid långbane-VM i Budapest 2017. Det blev en sjätteplats.

Har det finska rekordet på 50 meter och 100 meter fritt i lång bana. På favoritdistansen 50 meter fritt är rekordtiden 21,58.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning