IFK-tränaren om förra säsongen: "Vi var inte i tillräckligt bra fysiskt skick på hösten"

Tränaren Ari-Pekka Selin vill att IFK ska vara ligans starkaste kollektiva lag där bredden i spelarmaterialet ska vara avgörande. Bild: Markku Ulander

Trots att våren slutade med bronsfest var förra säsongen inte helt lyckad för IFK. En av orsakerna till den tunga hösten och vintern var att spelarnas fysik inte var på rätt nivå. I höst är situationen bättre och tränaren Ari-Pekka Selin lovar ett fysiskt starkt IFK direkt från start.

HIFK:s spel såg segt, trögt och rätt oorganiserat ut i inledningen av förra säsongen. Nu säger tränaren Ari-Pekka Selin det som många spekulerade i och trodde sig kunna se under förra säsongen:

– Vi hade helt enkelt inte den fysiska orken som vi borde ha haft.

Det IFK-tränaren i klarspråk säger är att hans spelare inte var i tillräckligt bra fysisk form då säsongen körde i gång för ett år sedan. Det resulterade i att laget var steget efter både Red Bull München och Brynäs IF i Champions Hockey League och åkte ut efter gruppspelsfasen.

– Motståndet i CHL var så tufft att vi inte alls hängde med. Vi var aldrig nära att ta oss vidare från gruppspelet, säger IFK-coachen.

Problemen med fysiken syntes också under ligahösten där IFK:s spel var allt annat än imponerande.

– Hela hösten präglades av det här. Samtidigt hade vi en del problem att köra in den nya spelstilen och vårt spel såg därför väldigt virrigt ut i inledningen, säger Selin.

Då IFK-spelarna inte var i tillräckligt bra fysiskt skick drog klubbledningen sina slutsatser och anställde fysiktränaren Harri Yrttiaho. Hans arbete ska synas inför den här säsongen. Och rapporter från lagets fysiska tester i Kisakallio berättar att spelarna är i väldigt bra fysiskt skick, något Selin också bekräftar.

– Jämfört med i fjol har vi förbättrat väldigt mycket. Vi är betydligt mer redo för säsongen nu än då också om det varit rätt mycket trafik in och ut ur laget och nästan hälften av spelarna bytts ut, säger han.

– De första fyra veckorna vi varit samlade har vi hållit väldigt hög kvalitet på det vi gjort.

Fyra starka formationer

Laget har som sagt förnyats en del efter förra säsongen som slutade med bronsmedaljerna kring halsen i Åbo. En del nyckelspelare har lämnat laget medan andra kommit in i stället. Ledorden för det nya lagbygget av sportchef Tobias Salmelainen och tränaren Selin har varit speltempo, skridskostyrka, aktivt spel och mångsidighet.

– Vi har fokuserat på att bli effektivare i målskyttet och bättre i specialsituationerna, säger Selin.

Det är tydligt att han gjort sin hemläxa efter förra säsongen. I vårens slutspel var IFK bland de sämsta lagen i spel i numerärt över- och underläge. Och också i tekningscirkeln förlorade laget för många kamper.

– (Tommi) Santala ska hjälpa till på de här områdena, säger Selin om veterancentern som återvänder till Finland efter tio säsonger i Schweiz.

Selin har också ett klart mål inför ligasäsongen:

– Vi ska vara det bästa fyra kedjors-laget i ligan, säger han.

– Alla fyra kedjor har ansvar att skapa framåt och avgöra matcher och samtidigt att jobba hårt bakåt.

Med andra ord är tanken att det ska vara ytterst svårt att stoppa rödtröjorna kommande säsong. Det ska inte räcka med att stänga ner lagets förstakedja – då är tanken att någon av de övriga formationerna kliver fram.

Och lagbygget inför säsongen är inte klart. På tisdagen presenterade IFK den sista pusselbiten i försvaret då NHL-veteranen Kyle Quinceys kontrakt offentliggjordes. Quincey har spelat i NHL de tio senaste säsongerna och han har över 600 matcher bakom sig i världens bästa liga. Hur han anpassar sig till den europeiska hockeyn och i hurdant skick han är efter att bara spelat 18 matcher förra säsongen klarnar under hösten. Klart är att Quincey har potential att vara en av ligans bästa backar kommande säsong och han är ett bra tillägg till IFK:s sedan tidigare rätt starka defensiv.

Men en viktig pusselbit saknas fortfarande i laget. Antti Suomela var tänkt att fungera som lagets förstacenter men den före detta JYP-spelaren lämnade IFK för spel i NHL utan att spela en enda match för Helsingforskamraterna. Sportchefen Salmelainen och tränaren Selin säger att man söker en ersättare för Suomela.

IFK är ett av fem finländska lag som deltar i Champions Hockey League. De övriga är Kärpät, JYP, Tappara och TPS. Så här ser IFK:s matchprogram ut i den europeiska ligan:

31.8 GKS Tychy (Polen)–HIFK

2.9 HC Bolzano (Italien)–HIFK

6.9 HIFK–HC Bolzano

8.9 HIFK–GKS Tychy

9.10 HIFK–Skellefteå AIK (Sverige)

16.10 Skellefteå AIK–HIFK

De två bästa lagen från varje grupp avancerar till slutspelet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning