IFK tog ett litet steg mot final – fällde KalPa på bortaplan

HIFK-spelarna fick fira i den första semifinalen mot KalPa. Arkivbild. Bild: HiFK

HIFK:s fantastiska vår fick en fortsättning då semifinalserien i damligan i ishockey körde i gång i Kuopio. Hemmalaget KalPa föll med klara siffror då rödtröjorna tog ett litet steg mot sin första final.

Inför förra säsongen steg HIFK tillbaka till ligan efter en lång paus. Den gången tog säsongen slut i kvartsfinalerna.

Under den här säsongen har IFK tagit flera steg framåt och etablerat sig som ett av topplagen i ligan. I grundserien slutade laget trea och i kvartsfinalserien fick TPS ge sig i två raka matcher.

Då semifinalserien inleddes mot grundserietvåan KalPa i Kuopio gav gästerna en rejäl stormvarning inför fortsättningen av matchserien.

IFK lät sig inte rubbas av att KalPa fick ett tidigt ledningsmål utan Johanna Kemppainen, Miressa Mäkelä och Ida Pasanen såg till att det stod 1–3 på tavlan i den första pausen.

I den andra perioden visade IFK sin mentala styrka. Det tog mindre än en minut för laget att ta tillbaka sin tvåmålsledning både då KalPa satte 2–3 och 3–4. Pasanen stod för sitt andra mål för kvällen medan grundseriens poängetta Micaela Pejzlova satte 3–5.

I början av tredje perioden spädde Mäkelä på till 3–6 och Krista Parkkonen kunde fastställa slutresultatet 3–7 i tom kasse.

– Vi var lite försiktiga i början av matchen och KalPa kunde föra spelet. Till all tur hittade vi vårt eget spel och vågade vara modiga. Vi har hela tiden en tanke att gå rakt på mål och det syns på resultattavlan i dag, säger tränaren Saara Niemi på klubbens hemsida.

– Vi spelade också bra i numerärt underläge och lyckades eliminera KalPas styrkor i powerplay. I den tredje perioden är jag nöjd över att vi vågade spela starkt med pucken. Det här ger ett bra utgångsläge för oss.

Också matchens poängetta Siiri Yrjölä (0+4) var nöjd med lagets insats.

– Som helhet var det här en mycket bra insats av oss. Vi förde spelet och lyckades med målskyttet, säger hon på klubbens hemsida.

I den andra semifinalserien möts Kiekko-Espoo och Ilves.

KalPa–HIFK 3–7 (1–3, 2–2, 0–2)

HIFK leder med 1–0 i matcher. Tre segrar krävs för finalplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning