IFK-lagen försöker rädda sina säsonger i kvartsfinalerna

Kristian Janssons IFK och Miro Koljonens GrIFK har inte nått upp till den nivå lagen hoppats på den här säsongen. Bild: FSC Media

GrIFK och HIFK har haft rätt tunga säsonger hittills. Men då kvartsfinalerna kör i gång siktar båda kamratlagen på att vända problemen till något positivt.

GrIFK och HIFK möttes i en betydelselös match i Grankulla på lördagen. Hemmalaget tog hem segern och nu vill lagen som haft det jobbigt under säsongen bjuda upp till kamp då kvartsfinalerna kör i gång på onsdag.

Vi börjar med HIFK.

Laget har, precis som man brukar, underpresterat den här säsongen.

– Säsongen har varit en besvikelse för oss. Både jag och laget hade hoppats på att vi varit med och kämpat i toppen. I stället har vi bara lyckats ta de behövliga segrarna och fått kämpa hårt för att ta oss till kvartsfinal, säger Kristian Jansson.

Det är lätt att se att Jansson är frustrerad. Han har ett förflutet i både Danmark och i Cocks och han är inte van vid att förlora fler matcher än han vinner. Men det är inte bara förlusterna i sig som får honom att skaka på huvudet. Det är också sättet IFK förlorar matcher.

– Vi gör så många småfel i vårt spel att det blir svårt för oss att vinna. I försvaret somnar vi stundvis in helt och tappar markeringen och i anfallet tar vi fel beslut. Vi förlorar matcherna mot Atlas, Dicken och GrIFK med fem-sex mål då vi skänker bort nycklarna till segern genom våra enkla missar, säger Jansson.

Och det har inte hjälpt att laget behandlat missarna upprepade gånger.

– Vi har diskuterat, kollat video och gått igenom det i detalj. Ändå får vi inte det att stämma, säger Jansson och skakar på huvudet.

– Det är oerhört frustrerande då det finns potential i det här laget. Vi kunde och borde vara där på samma nivå som BK-46, Dicken, Atlas och GrIFK. Hela Handbollsfinland ser att vi borde nå bättre resultat än det här.

Hur IFK ska få bort felen som förstör lagets spel och chanser till seger inför kvartsfinalserien mot Dicken har Jansson inget direkt svar på. Men han tror att laget kan bättra mycket och att Helsingforsklubbarna kan bjuda på bra underhållning i matchserien.

GrIFK väntar på kvartsfinalerna

GrIFK:s säsong har inte heller varit någon dans på rosor. Inför säsongen hade laget siktet inställt på den övre slutserien och att vara med och kämpa om tätplaceringarna. I stället fick man ta fart från den nedre slutserien och siktar nu på att utmana Atlas i kvartsfinalerna.

– Vi har varit för ojämna den här säsongen. Vårt spel har gått allt för mycket upp och ner. Det positiva är att vi fått en bättre och jämnare nivå nu mot slutet, säger Miro Koljonen.-

– För två månader sedan var vi lite för osäkra och vi saknade självförtroendet men nu ser det bättre ut.

GrIFK hade en del problem med sitt försvarsspel i höst och i vinter. Just defensiven har varit Grankullalagets styrka de senaste säsongerna och då den delen av spelet inte fungerade tvingades man spela i9 nedre slutserien. Men det är inte bara negativt att ha spelat där.

Medan GrIFK radat upp segrar på löpande band har kommande kvartsfinalmotståndarna Atlas förlorat de flesta av sina matcher i den övre slutserien.

– Då vi vunnit mycket och de förlorat mycket kan det ju nog påverka lagen olika mentalt. Vi har väldigt bra stämning i truppen just nu då vi fått vinna många matcher, säger Koljonen om utgångsläget.

– Men samtidigt har vi inte fått spela de där riktigt tuffa matcherna på länge medan Atlas fått göra det. Det handlar också mycket om vilket lag som kan dra bättre nytta av sin situation och vända det till något positivt.

Koljonen räknar med en tuff och lång matchserie mot Atlas.

– Jag är inte förvånad om den avgörs i en femte match, säger han.

Nedre slutserien:

GrIFK–HIFK 30–26 (16–15)

SIF-ÅIFK 33–32 (16–12)

Kvartsfinaler:

21.3 Dicken–HIFK och Atlas–GrIFK.

23.3 HIFK–Dicken och GrIFK–Atlas.

25.3 Dicken–HIFK och Atlas–GrIFK.

27.3 HIFK–Dicken och GrIFK–Atlas (vid behov).

29.3 Dicken–HIFK och Atlas–GrIFK (vid behov).

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning