IFK gav inte JYP en chans – "Vår klart bästa match"

IFK-spelarna hade all orsak att fira inför hemmapubliken på måndagen.Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

En stark och intensiv inledning, bra tryck på motståndarna och ett smart spel. Så beskriver Miro Heiskanen IFK:s segervapen i den fjärde kvartsfinalen mot JYP.

I de två senaste matcherna hade IFK kvitterat i slutet av ordinarie speltid och tvingat fram matcherna till förlängning för att till slut åka på förluster.

I måndagens match i Ishallen hade laget bestämt sig för att satsa på en intensiv och stark inledning och det gav resultat.

– Vi talade inför matchen mycket om att vi ska komma hårt ut och att vi ska föra matchen. Det lyckades vi med i dag, säger Miro Heiskanen.

Superjunioren var på strålande spelhumör då IFK avgjorde matchen mot JYP i ett tidigt skede. Heiskanen stod för poängen 1+1 och har på de två senaste matcherna sammanlagt noterats för 1+4 poäng.

Hans 1–0-mål var 18-åringens första slutspelsmål i karriären.

– Det är klart det känns bra att kunna hjälpa laget på det sättet, säger han innan han beskriver målet.

– Jag såg att (Joonas) Rask fick pucken och visste att han såg mig. Jag åkte mot mål och han gav en bra passning och skottet gick i mål.

Heiskanens öppningsmål kom under Janne Kolehmainens tredje utvisning i matchen. JYP-spelaren stod för konststycket att dra på sig ytterligare två tvåor och avslutade matchen med fem utvisningar.

Fränare inledning också i Jyväskylä

Heiskanen var förstås nöjd med hur IFK presterade i det pressade läget. En förlust hade betytt 1–3 i matcher och enorm uppförsbacke inför fortsättningen. Nu kan laget andas lugnare.

– Det här var vår klart bästa match i den här kvartsfinalserien. Vi gjorde precis vad vi kommit överens om, gjorde två mål i första perioden och två till i andra och spelade sedan smart, säger Heiskanen.

– Vår inledning var mycket fränare än i de tidigare matcherna och det avgjorde rätt mycket i dag.

Efter tre uddamålssegrar i matchserien tog IFK en klarare seger i den fjärde matchen och utjämnade serien till 2–2. Det betyder att rödtröjorna återvänder till hemmahallen på torsdag och då kan någotdera laget säkra en plats i semifinal.

Men först ska lagen mötas i Jyväskylä på onsdag. Och för IFK:s del är utgångsläget klart – laget måste vinna åtminstone en match på bortaplan för att avancera från kvartsfinalerna.

– Vi ska spela på samma sätt på onsdag i Jyväskylä och sätta rejäl press på deras backar och se till att få en lika bra start som i dag, säger Heiskanen om följande match.

– På tisdagen sköter vi återhämtningen efter det här och sedan laddar vi om inför följande match.

Resultat

Kvartsfinaler

HIFK–JYP 4–1 (2–0, 2–0, 0–1)

Det står 2–2 i matcher.

KalPa–Tappara 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Tappara leder med 3–1 i matcher.

SaiPa–TPS 3–1 (2-1, 0-0, 1–0)

TPS leder med 3–1 i matcher.

Ässät–Kärpät 1–3 (1-0, 0-0, 0–3)

Kärpät leder med 3–1 i matcher.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00