IFK gav inte JYP en chans – "Vår klart bästa match"

IFK-spelarna hade all orsak att fira inför hemmapubliken på måndagen. Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

En stark och intensiv inledning, bra tryck på motståndarna och ett smart spel. Så beskriver Miro Heiskanen IFK:s segervapen i den fjärde kvartsfinalen mot JYP.

I de två senaste matcherna hade IFK kvitterat i slutet av ordinarie speltid och tvingat fram matcherna till förlängning för att till slut åka på förluster.

I måndagens match i Ishallen hade laget bestämt sig för att satsa på en intensiv och stark inledning och det gav resultat.

– Vi talade inför matchen mycket om att vi ska komma hårt ut och att vi ska föra matchen. Det lyckades vi med i dag, säger Miro Heiskanen.

Superjunioren var på strålande spelhumör då IFK avgjorde matchen mot JYP i ett tidigt skede. Heiskanen stod för poängen 1+1 och har på de två senaste matcherna sammanlagt noterats för 1+4 poäng.

Hans 1–0-mål var 18-åringens första slutspelsmål i karriären.

– Det är klart det känns bra att kunna hjälpa laget på det sättet, säger han innan han beskriver målet.

– Jag såg att (Joonas) Rask fick pucken och visste att han såg mig. Jag åkte mot mål och han gav en bra passning och skottet gick i mål.

Heiskanens öppningsmål kom under Janne Kolehmainens tredje utvisning i matchen. JYP-spelaren stod för konststycket att dra på sig ytterligare två tvåor och avslutade matchen med fem utvisningar.

Fränare inledning också i Jyväskylä

Heiskanen var förstås nöjd med hur IFK presterade i det pressade läget. En förlust hade betytt 1–3 i matcher och enorm uppförsbacke inför fortsättningen. Nu kan laget andas lugnare.

– Det här var vår klart bästa match i den här kvartsfinalserien. Vi gjorde precis vad vi kommit överens om, gjorde två mål i första perioden och två till i andra och spelade sedan smart, säger Heiskanen.

– Vår inledning var mycket fränare än i de tidigare matcherna och det avgjorde rätt mycket i dag.

Efter tre uddamålssegrar i matchserien tog IFK en klarare seger i den fjärde matchen och utjämnade serien till 2–2. Det betyder att rödtröjorna återvänder till hemmahallen på torsdag och då kan någotdera laget säkra en plats i semifinal.

Men först ska lagen mötas i Jyväskylä på onsdag. Och för IFK:s del är utgångsläget klart – laget måste vinna åtminstone en match på bortaplan för att avancera från kvartsfinalerna.

– Vi ska spela på samma sätt på onsdag i Jyväskylä och sätta rejäl press på deras backar och se till att få en lika bra start som i dag, säger Heiskanen om följande match.

– På tisdagen sköter vi återhämtningen efter det här och sedan laddar vi om inför följande match.

Resultat

Kvartsfinaler

HIFK–JYP 4–1 (2–0, 2–0, 0–1)

Det står 2–2 i matcher.

KalPa–Tappara 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Tappara leder med 3–1 i matcher.

SaiPa–TPS 3–1 (2-1, 0-0, 1–0)

TPS leder med 3–1 i matcher.

Ässät–Kärpät 1–3 (1-0, 0-0, 0–3)

Kärpät leder med 3–1 i matcher.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03