IEA: Oljepriset återhämtar sig inte i år

Det brasilianska oljebolaget Petrobras borrningsfartyg NS-23 utanför delstaten Espirito Santo på en bild tagen den 7 december i fjol. Bild: Vitoria Velez

Priset på råolja kommer knappast att stiga från nuvarande nivån i år, förutspår internationella energiorganet IEA. Den långsamma återhämtningen inleds tidigast nästa år.

Oljepriset pressas ner av stora lager som samlats då efterfrågan varit lägre än utbudet. IEA bedömer att läget balanseras nästa år men att lagren som töms ut på marknaden håller priserna låga.

IEA varnar ändå för att stora geopolitiska störningar kan ändra på den medellånga prognosen organisationen offentliggjorde på måndagen.

IEA medger att det är svårt att förutspå utvecklingen av oljepris i nuläget. Experter är fortfarande osäkra på vad som ledde till att oljepriset föll från över 100 dollar per fat i juni 2014 till nuvarande nivån på cirka 30 dollar.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning