Idrottsplan ska bli bostäder – igen

Hoplaxskolans Haga-enhet och gymnasiet Lärkan hör till de skolor i Södra Haga som har använt Haga sportplan i gymnastikundervisningen. Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

Ingen ville bygga lågt och smått. Därför öppnar staden för större bostäder på idrottsplanen i Södra Haga.

Tanke var att Haga sportplan skulle bli bostadsområde med tvåvåningshus. När detaljplanen för området slogs fast i början av 10-talet kallades det nya bostadskvarteret ibland för Lilla Haga. Det skulle ge associationer till den tidigare villabebyggelsen i Södra Haga.

Bild: Maija Hurme

Ingen byggherre har ändå vågat sig på att bygga i området. Kostnaderna för att lägga grunden i kvarteret som gränsar till ett tidigare kärr är för dyra, framför allt i förhållande till de intäkter som byggfirmorna kunde räkna med.

Staden vill nu uppdatera planen för att möjliggöra större hus och betydligt mer våningsyta, säger Leena Paavilainen, arkitekt på Helsingfors stad.

– Läget är bra med bara några hundra meter till Hoplax station. Det finns efterfrågan på familjebostäder i Södra Haga och en ändrad detaljplan kan säkert svara på det behovet, säger Paavilainen.

Hon räknar med att husen på den tidigare idrottsplanen kommer att vara i samma storlek som de hus som för tillfället byggs i grannkvarteret.

I grannkvarteret, som också gränsar till gymnasiet Lärkan och Hoplaxskolans Haga-enhet, är husen 4–5 våningar höga. I övriga Södra Haga har husen oftast 3–4 våningar.

I den nuvarande detaljplanen står det att inget kan byggas på idrottsplanen förrän en ersättande idrottsplan har byggts. De många skolorna i området behöver en plan för sin undervisning.

Tidigare har tanken varit att en ny idrottspark byggs i Hagaparken i området mellan Vichtisvägen, Eliel Saarinens väg och Stormyrvägen.

Hur det blir med den planerade idrottsparken är oklart i det här skedet. Dess öde bestäms inte i den nu aktuella ändringen av detaljplanen.

De nya planerna för Steniusplanen som Haga sportplan heter officiellt finns till påseende i biblioteket i Södra Haga (Stormyrvägen 16 B) och på stadens webbplats fram till den 27.1.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning