Idrottsplan ska bli bostäder – igen

Hoplaxskolans Haga-enhet och gymnasiet Lärkan hör till de skolor i Södra Haga som har använt Haga sportplan i gymnastikundervisningen. Bild: Tor Wennström/HBL-arkiv

Ingen ville bygga lågt och smått. Därför öppnar staden för större bostäder på idrottsplanen i Södra Haga.

Tanke var att Haga sportplan skulle bli bostadsområde med tvåvåningshus. När detaljplanen för området slogs fast i början av 10-talet kallades det nya bostadskvarteret ibland för Lilla Haga. Det skulle ge associationer till den tidigare villabebyggelsen i Södra Haga.

Bild: Maija Hurme

Ingen byggherre har ändå vågat sig på att bygga i området. Kostnaderna för att lägga grunden i kvarteret som gränsar till ett tidigare kärr är för dyra, framför allt i förhållande till de intäkter som byggfirmorna kunde räkna med.

Staden vill nu uppdatera planen för att möjliggöra större hus och betydligt mer våningsyta, säger Leena Paavilainen, arkitekt på Helsingfors stad.

– Läget är bra med bara några hundra meter till Hoplax station. Det finns efterfrågan på familjebostäder i Södra Haga och en ändrad detaljplan kan säkert svara på det behovet, säger Paavilainen.

Hon räknar med att husen på den tidigare idrottsplanen kommer att vara i samma storlek som de hus som för tillfället byggs i grannkvarteret.

I grannkvarteret, som också gränsar till gymnasiet Lärkan och Hoplaxskolans Haga-enhet, är husen 4–5 våningar höga. I övriga Södra Haga har husen oftast 3–4 våningar.

I den nuvarande detaljplanen står det att inget kan byggas på idrottsplanen förrän en ersättande idrottsplan har byggts. De många skolorna i området behöver en plan för sin undervisning.

Tidigare har tanken varit att en ny idrottspark byggs i Hagaparken i området mellan Vichtisvägen, Eliel Saarinens väg och Stormyrvägen.

Hur det blir med den planerade idrottsparken är oklart i det här skedet. Dess öde bestäms inte i den nu aktuella ändringen av detaljplanen.

De nya planerna för Steniusplanen som Haga sportplan heter officiellt finns till påseende i biblioteket i Södra Haga (Stormyrvägen 16 B) och på stadens webbplats fram till den 27.1.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning