Idrottsorganisationerna vill lätta på restriktionerna för barn- och ungdomsidrotten

Finlands olympiska kommitté och sju nationella idrottsförbund slår larm om följderna av regeringens restriktioner för barn- och ungdomsidrotten. Bild: Sebastian Backman/SPT

Enligt idrottsförbunden står barnens välbefinnande på spel.

Finlands olympiska kommitté och sju nationella idrottsförbund kräver att vetenskaps- och kulturminister Annikka Saarikko (C) ska luckra upp restriktionerna för att underlätta barns och ungas idrottsverksamhet. Kravet ställs i ett öppet brev som publicerades på tisdagen.

"Vi förstår att det krävs restriktioner för att hålla epidemin under kontroll, men restriktionerna måste stå i proportion till sjukdomsläget", skriver organisationerna.

Idrottsförbunden och Finlands olympiska kommitté är oroliga för att det kan ha oanade negativa konsekvenser för barnens välbefinnande att barn- och ungdomsidrotten har lagts på is under coronakrisen. Enligt förbunden har det hittills varit ytterst sällsynt att barn och unga smittats av coronaviruset i samband med träningar eller tävlingar.

"Idrottsförbunden har under hösten och i slutet av fjolåret tränat utomhus, men under rådande vinterförhållanden är det inte längre ändamålsenligt eller möjligt", skriver förbunden.

Många barn och unga har enligt förbunden slopat sina idrottshobbyer under pandemin. Nedgången är 5-20 procent, beroende på idrottsgren. Restriktionerna och de stängda idrottsanläggningarna kan i värsta fall leda till bestående fysiska och sociala men, varnar idrottsorganisationerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning