Idrottsministern kräver förklaring: Paraidrottare betalar 900 euro om de inte får medalj

Ronja Oja tog brons i längdhoppslassen T11 och kvalificerade sig till finalen på 100 meter på torsdag kväll. Bild: Riku Valleala Kihu

Friidrottsförbundet har tvingats förklara varför deltagarna i friidrotts-EM får resan betald, medan paraidrottarna betalar självrisk om de blir utan medalj. Förbundet förklarar det med skillnader i tävlingskostnaderna, men idrottsministern vill diskutera saken.

– Jag var inte nöjd med mitt hopp i gårdagens längdtävling, men en medalj smakar nog. Nu kan jag ta det lugnare, då jag slapp självrisken. Jag sparade en nätt summa, twittrade Ronja Oja, parafriidrottare och bronsmedaljör i längdhoppsklassen T11 för synskadade, på onsdagen.

Tweeten väckte omedelbart reaktioner och frågor om vad hon talar om.

– SUL (Finlands friidrottsförbund) har ålagt oss i para-EM en självrisk på 900 euro, som man måste betala om man inte får en medalj, svarade Ronja Oja.

Sponsor lovar betala

Reaktionerna fick paralympiska kommitténs sponsor, möbelaffären JYSK, att träda in på torsdag morgon och erbjuda sig att betala självriskandelarna för de paraidrottare som kanske blir utan medalj.

Idrottsminister Sampo Terho (Blå) träffar friidrottsförbundet på torsdagen och kräver en förklaring.

– Idrottarna ska ha rättvis praxis när de deltar i stortävlingar. Jag ska träffa friidrottsförbundets ledning och tala om hur läget förbättras. Samtidigt vill jag ha en förklaring på logiken kring parafriidrotten, skriver Terho.

Arrangemanget med självrisk för idrottare som inte uppnår vissa resultat finns i flera stortävlingar för friidrottare. Det gäller till exempel juniortävlingar sedan förra decenniet. I en del tävlingar råder i stället en begränsning på hur många som får delta.

Summorna varierar, enligt kvalificeringsreglerna 2018. En del tävlingar betalar man helt själv. I VM för 17-åringar är självrisken 400 euro om man inte är minst på åttonde plats i sin gren, och i VM i gång fick 19-åringarna en självrisk på 1200 euro om man inte placerar sig minst på åttonde plats.

Reaktionerna på självrisken i EM i parafriidrott kommer ändå strax efter friidrotts-EM i Berlin, där deltagarna inte belades med någon självrisk utan alla fick resan betald.

Förbundets träningschef Jorma Kemppainen svarar på HBL:s kontaktförsök med ett textmeddelande om att förbundet ger ett gemensamt utlåtande.

Självriskandelar har varit i bruk vid juniortävlingar sedan förra decenniet, och för paraidrottare sedan 2011, på grund av de höga kostnaderna för paralympiska tävlingar. Redan i junior-VM 2006 var självrisken 1000 euro, enligt Kemppainen.

- Internationella paralympiska kommittén finansierar inte idrottare i tävlingar så som Internationella friidrottsförbundet (IAAF) gör, och erbjuder inte heller gratis platser via kvoter som Europeiska friidrottsförbundet (EA) gör. Utöver resor och inkvartering krävs det en deltagaravgift som beroende på tävling varierar mellan 500 och 1000 euro, säger Kemppainen i pressmeddelandet en stund senare.

Parafriidrott är dyrare än annan friidrott på grund av både de assistenter som behövs och Internationella paralympiska kommitténs kännbara deltagaravgifter, kommenterar Finlands paralympiska kommittés generalsekreterare Tero Kuorikoski.

– Ändå är målet i framtiden att självriskandelar i paraidrott inte ska behövas.

Kommittén arrangerar senare i augusti ett evenemang med temat sponsorering av paraidrott, som ska locka företag med.

I en utredning gjord av Urheilulehti för tre år sedan kom det fram att framgångsrika paraidrottare ändå har en framträdande ställning bland dem som får stöd av Undervisningsministeriet. De tre som fått mest stöd under åren 2001-2015 var då parafriidrottaren Leo-Pekka Tähti, parabågskytten Jean-Pierre Antonios och paraskytten Minna Leinonen.

Artikeln har uppdaterats kl. 12.55 med de kommentarer som träningschef Jorma Kemppainen gav via pressmeddelande.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning