Idrotten måste dra skarpare gränser vid sexuella överträdelser

Bild: Philip Fong / AFP / Lehtikuva

Då en misstänkt sexualbrottsling får delta i OS medan en dömd ishockeyspelare belönas med kontrakt i NHL visar idrotten att man inte tar problemen på allvar.

För fem år sedan höll de styrande inom det amerikanska gymnastikförbundet andan. Inom förbundsledningen var man medvetna om att landslagsläkaren Larry Nassar begått sexuella övergrepp på idrottare men mitt under pågående OS i Rio de Janeiro 2016 ville man inte att skandalen skulle brisera.

Det gjorde den senare samma höst. Nassar dömdes till fängelse för hundratals sexualbrott, hela ledningen för det amerikanska gymnastikförbundet avgick och den amerikanska gymnastiken kommer kanske aldrig att återhämta sig från det skedda.

Gymnasten Simone Biles är den största stjärnan i OS i Tokyo och ett av Nassars och det amerikanska förbundets offer. Hon kommer – tillsammans med de övriga offren – för alltid att ha en skugga hängande över sig på grund av det hon utsattes för av Nassar.

Redan inför OS i Tokyo fick den amerikanska olympiska kommittén (USOPC) ett nytt obekvämt fall av sexuella överträdelser att ta ställning till. Och med tanke på vad som hände efter de olympiska spelen i Rio 2016 är det självklart att den amerikanska olympiska kommittén är känsliga för varje fall där en persons olämpliga beteende kommer fram.

Den 29-åriga amerikanska fäktaren Alen Hadzic stängdes i juni av efter att tre kvinnor anmält honom för sexuella överträdelser till USOPC. En medlare förkastade avstängningen och Hadzic fick resa till Tokyo där han är reservmedlem i fäktningslaget.

Det amerikanska fäktningsförbundet verkar ha tagit lärdom av gymnastiken eftersom de nekat Hadzic rätten att bo i OS-byn. Fäktningsförbundets restriktioner var ett av villkoren för att Hadzic skulle få delta i OS. Katharine Holmes, en kvinnlig fäktare i det amerikanska laget, säger att hon samlat underskrifter från samtliga fäktare i landslaget för att Hadzic inte ska få delta i OS. Lagkamraternas vädjan har klingat för döva öron.

Under OS i Rio rapporterades två fall av misstänkta sexuella övergrepp där idrottare var de misstänkta förövarna. I båda fallen var lokala arbetare offer för de misstänkta övergreppen – i ena fallet en städare i OS-byn och i det andra fallet servitörer i OS-byn.

Hadzic bor på ett hotell utanför OS-byn och umgås inte med sina lagkamrater utanför tävlingsarenan under OS. Det här, enligt fäktningsförbundet, för att skydda de övriga medlemmarna i laget. Men Hadzic är och kommer alltid att kunna titulera sig OS-idrottare trots att han enligt lagkamraterna inte är välkommen i laget.

I ishockeyns NHL verkar man ha svårt att ta sexuella övergrepp och övertramp på allvar. Tidigare i år stämde en spelare sin före detta klubb Chicago Blackhawks efter att en assisterande tränare i laget ska ha utsatt honom för sexuella övergrepp 2010. Tränaren Bradley Aldrich dömdes 2013 för att ha förgripit sig på en spelare inom universitetshockeyn. NHL-spelaren stämmer nu Blackhawks för att klubben var passiv vilket ledde till att Aldrich kunde fortsätta med sina övergrepp hos sin nya arbetsgivare.

På lördagen reserverade NHL-klubben Montreal Canadiens Logan Mailloux som sitt förstaval i NHL-draften.

Mailloux spelade den gångna säsongen i SK Lejon i Sverige. Under sin tid i vårt västra grannland gjorde sig 18-åringen skyldig till att smygfotografera en kvinna han hade sex med och sedan dela bilderna med sina lagkamrater. Mailloux dömdes för kränkande fotografering och tvingades böta 14 300 kronor (cirka 1 500 euro).

NHL-klubbarna kände till Mailloux dom och flera av dem satte upp honom på sin no draft-lista. Mailloux gick själv ut på sociala medier inför draften och bad NHL-klubbarna att inte reservera honom.

"Jag tycker inte att jag har visat tillräckligt stor mognad eller karaktär för att förtjäna det här privilegiet", skrev han på Twitter.

Montreal Canadiens brydde sig varken om Maillouz vädjan eller om den fällande domen utan reserverade honom som nummer 31 i draften. I ett pressmeddelade skriver klubben att de ser det hela som en möjlighet för klubben att höja medvetenheten bland spelare att individens agerande kan ha konsekvenser.

Med andra ord belönas en ung kille som begått ett brott med en chans att spela i NHL och det ska fungera som en varningssignal för andra spelare.

Jag tycker det främst fungerar som en signal att man kan få ett NHL-kontrakt också efter att man döms för brott av sexuell karaktär.

Den amerikanska fäktaren borde självklart inte få delta i OS. Då tre kvinnor anmält honom för sexuella överträdelser är det ytterst sannolikt att de talar sanning. Att Hadzic själv hävdar att det inte stämmer borde inte väga lika tungt som kvinnornas vittnesmål.

Men som #metoo visade och fortfarande visar läggs inte bara bevisbördan fortfarande i de flesta fall på offren. Offren ifrågasätts och till och med döms för förtal mot sina förövare – också i fall där offren är flera till antalet och de har starka bevis för sina anklagelser.

Ett faktum som i fall av Hadzics karaktär ofta förbises är att falska anklagelser om sexualbrott är ytterst sällsynta. Det finns däremot ett stort mörkertal i brott av sexuell karaktär eftersom offer oftast väljer att inte anmäla eller tar tillbaka sin anmälan. Det är också vanligt utredningar läggs ner i ett tidigt skede i brist på bevis (ord står mot ord).

Då FCEI (Finlands center för etik inom idrotten) i fjol presenterade sin stora utredning om sexuella trakasserier inom idrotten var resultaten nedslående. Var tredje kvinna som deltog i utredningen berättade att hon utsatts för sexuella trakasserier i samband med sitt idrottsutövande. Trakasserierna förekommer i samtliga grenar och de utförs av både andra idrottare, tränare och ledare.

I många förbund kom resultaten som en stor chock och de visar att idrottare, tränare och ledare inte känner till var gränserna för olämpligt och opassande beteende går.

Därför skulle det vara av yttersta vikt att idrottsvärlden tar itu med dessa problem och kollektivt bestämmer sig för att inte belöna dessa förövare med NHL-kontrakt eller OS-platser.

Så länge en förövare ostört får fortsätta sin karriär är signalen klar: En man som utsätter en kvinna för trakasserier är mer värd än en kvinna som utsätts för trakasserierna.

Personligen tror jag alltid hellre på offret än på en misstänkt gärningsman. Det är betydligt lättare att leva med att ha försvarat en lögnare än att ha försvarat en våldtäktsman.

Filip Saxén Sportchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning