Idrotten har blivit ett coronaspel

Tv-bilderna avslöjade ännu mer, att spelare och supportrar blev en enda stor kramgryta.

Musikern Pekka Kuusisto skriver på Facebook att evenemangsbranschen skjuter sig själv i foten. Det här som en kommentar till Seinäjoen Vauhtiajots festival, vars trängsel fick Regionförvaltningsverket att reagera.

Det här är i och för sig inget nytt under solen, de flesta av oss har säkert med egna ögon sett trängsel i olika sammanhang sedan Finland öppnade upp igen efter coronastängningen. Människans längtan till andra människor, till trängsel av varierande slag, är en mänsklig känsla.

Men ändå…

Redan de första finländska friidrottssändningarna på tv visade idrottare som inte nöjde sig med diverse coronahälsningar – nej, det blev ju mer närgånget än så.

Och för att ta ett färskt exempel, HIFK:s hemmamatch i fotboll mot TPS. Både sportnyheterna i tv och bilden på sportsidorna i Hufvudstadsbladet (11.8) visade hur Helsingforslagets spelare rusade fram till läktaren och kramade varandra, framför en tätt packad supporterskara. Tv-bilderna avslöjade ännu mer, att spelare och supportrar blev en enda stor kramgryta.

Vi får väl alla hoppas att den här lössläppta ryska rouletten, ivern att skjuta sig själv i foten, inte antar pandemiska proportioner.

Gunnar Högnäs Åbo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning