Idealism, realism, turism

"Många uppfattar Finland som ett trendigt resmål, eftersom dagens turister söker nya upplevelser. De trygga och stabila länderna står högt i kurs. Vi kan bjuda på ren luft, orörd natur, tysthet och utrymme – under alla årstider."

48 miljoner människor kan inte ha fel – Paris är ett bra mål för en stadssemester! Turismen framkallar vantrivsel, som parisborna känner inför de växande turistmassorna som årligen anländer till staden. Tillgång till museer, kyrkor eller andra sevärdheter kräver mycket köande. Den urbana charmen lider av att det är trångt och otrevligt överallt. I värsta fall följer ett så kallat Parissyndrom: resan förorsakar en så stor besvikelse (i förhållande till förväntningarna), att man känner sig sjuk.

Modern massturism utmanas från många håll. I en tid när den resande medelklassen växer utanför Europa, börjar man alltmer tala om klimatförändring och nya ekologiska krav. Många av våra favoritdestinationer, som till exempel Barcelona, Venedig och Amsterdam, överväger att begränsa mängden turisterna – hittills utan nämnvärda resultat.

Också i Finland har vi upplevt många överraskningar med tanke på det ökade intresset för vårt land. Nya rekord kommer att slås, eftersom antalet övernattningar ökade med 813 000 år 2017 och totalsiffran var 6,6 miljoner övernattningar. Ökningen var 14 procent. Eftersom turistnäringen är en av de få riktigt växande branscherna, kan ekvationen turism och klimatförändring bli svår att lösa. Money goes first!

Sedan kommer klassdimensionen. Turisten var länge socialt sett elitistisk. Inledningsvis började adeln, sedan borgerskapet och överklassen resa så tidigt som på 1700-talet, när den moderna turismen inleddes. Damer och herrar från högre klasser åkte runt i Europa för att civilisera sig. Ett likadant resande började locka även många från andra sidan Atlanten.

Massturismens gyllene tid började först när levnadsstandarden steg och flygförbindelserna förbättrades. Våra släkthistorier är avslöjande. När mormor-Annis främsta utlandsdestination på 1960-talet var Stockholm, reser dagens morföräldrar runtom i världen. Det är svårt att se hur man frivilligt kan begränsa denna "reserättighet". Risken är att turismen återigen blir den betalande elitens privilegium.

I denna situation har Finland möjligheter. Medieuppmärksamhet, som landet fått under de senaste åren, har överraskat även våra erfarna turistmyndigheter. Många uppfattar Finland som ett trendigt resmål, eftersom dagens turister söker nya upplevelser. De trygga och stabila länderna står högt i kurs. Vi kan bjuda på ren luft, orörd natur, tysthet och utrymme – under alla årstider.

Traditionellt har vi lockat turister till Lappland och huvudstadsregionen. Många är övertygade om, att vi har stora möjligheter att utveckla hållbar turism även i andra delar av landet. Man kunde utveckla lämpliga "produkter" för sådana som uppskattar äkthet och kvalitet. Unika upplevelser av lyx är en växande trend.

Man bör komma ihåg, att det som turisten uppfattar som "lyx" kan vara vardag för oss. Att uppleva en skidtur och äta ärtsoppa. Simma efter bastun och beundra sjöutsikten. Plocka svamp i skogen och äta blåbärspaj. Och så vidare. Kvalitet kunde också vara att få uppleva vår spännande historia i nya former. Här har vi ännu mycket att arbeta med!

Laura Kolbe professor i europeisk historia vid Helsingfors universitet och stadsfullmäktigeledamot (C)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning