Ibland skulle tystnad vara bättre än Vegas påtvingade bakgrundsmusik

Bild: Wilfred Hildonen

Min mening är inte att undervärdera nutidens lätta musik. Flera finländska rock-, pop- och heavymusikensembler har klarat sig fint även internationellt och erhållit beröm.

Gunilla Malm skriver om Yle Vegas musikval (HBL Debatt 28.3) med hänsyn till de äldre generationerna. Frågan om den så kallade lätta musiken i allmänhet, inte enbart när det gäller Vegas musikprogram, är ett intressant ämne. Var man än befinner sig – i butiker, köpcentrum, kaféer och restauranger, hos herrfrisören och frisörskan, i gym eller i olika väntrum – får man höra nutidens moderna musik, utan dess mera variationer. För att inte tala om alla radiokanaler utom Classic Radio och Yle Radio Yksi.

Det är ju så att varje generation har annorlunda musiksmak än föregående släktled. Bland min generation gillar mången traditionell jazz och swing, men dagens lätta musik baserar sig mycket på elektrisk gitarrmusik, det som åtminstone jag personligen inte tycker är lika tilltalande som verkligt instrumentala toner. Det som numera framförs nästan överallt är mestadels sång med elektriskt ackompanjemang, och sången är allt emellanåt inte av särdeles hög standard, utan det verkar som om orden var huvudsaken, inte något som vore melodiöst eller på annat sätt skulle motsvara vad man önskar få höra. I en del sammanhang skulle man hellre föredra tystnad än mer eller mindre påtvingad bakgrundsmusik man inte saknar.

Såsom Malm skriver; "var finns förståelsen och respekten för de äldre generationerna?". Varför erbjuds inte folk annat än den moderna typen av musik? Det är inte rättvist.

Min mening är inte att undervärdera nutidens lätta musik. Flera finländska rock-, pop- och heavymusikensembler har klarat sig fint även internationellt och erhållit beröm. Inhemska festivaler tilldrar sig tusentals unga som trivs jättebra med den nya musikunderhållningen, med stämningen högst entusiastisk.

Annat var det på min ungdomstid. Finlands Rundradio sände mycket lite jazz. Man fick nöja sig med det vi kallade gammalmodigt, dock instrumentalt utfört, för de elektriska tonerna var ännu inte i bruk. På 1950-talet lyssnade jag till musik för de amerikanska trupperna i Frankfurt, AFN, American Forces Network. BBC hade varje söndag en timmes önskesändning av den tidens populära musik. Finländsk jazzmusik spelades främst i danslokaler och dansrestauranger, men ofta fick de inhemska musikerna ge plats för östeuropeiska orkestergrupper, som med sina underbetalda uppträdanden gjorde det billigare för restaurangen. På landsorterna var det dansbanor, Folkets hus, brandkårshus och skolhus där landets egna dansensembler framträdde.

Föreningen Suomen Perinnejazz ry värnar om traditionell jazzmusik. Det ordnas konserter på större kaféer samt i konsertlokaler. Det gäller uttryckligen traditionell jazzmusik, för även den musiken har sin moderna variation från den ursprungliga typen som uppkom på 1920-talet och sedan utvecklades vidare på 1930-talet och upp till 1950- och 1960-talen.

Vi som hör till de äldre generationerna skulle gärna i olika sammanhang lyssna även bland annat på latinamerikansk musik, såsom samba, bolero och bossa nova, zigenarmusik. Napolitanska sånger, kända musikaler, svenska sjömansvalser, finsk tango, franska chansoner och så vidare. Med andra ord, mera variation och lite för alla, inte enbart för de unga.

Harry Blässar Helsingfors

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning