IB-linjens studentskrivningar ställs in

IB-studentproven ställs in vid Mattlidens gymnasium – och i hela världen. Bild: Niklas Tallqvist

Proven för den internationella studentexamen – IB-examen – ställs in i vår på grund av coronapandemin, och beskedet gäller hela världen. Beslutet drabbar också abiturienter på Mattlidens gymnasiums IB-linje.

I Finland berörs ett tjugotal gymnasier – bland annat ett trettiotal studerande vid Vasa övningsskola och omkring femtio vid Mattlidens gymnasium i Esbo. Det var meningen att proven skulle äga rum mellan den 30 april och 22 maj.

Sara Gestrin från Mattliden är en av årets abiturienter på IB-linjen.

– Det är givetvis tråkigt att det gick så här, men samtidigt är jag också tacksam. Det finns ingen annan lösning. Vi är alla ändå på samma linje och blir färdiga med våra studier, säger Gestrin.

För Sara Gestrin blev vårens internationella studentskrivningar inställda. Bild: Privat

De studerande får i stället diplom baserat på det skolarbete de har gjort och på tidigare prov. Gestrin har fört diskussioner med sina studiekompisar.

– Det har varit en liten chock och många är lite rädda för att deras betyg inte ser bra ut när man ska söka vidare till universitet. Många hade förväntat sig att göra bra ifrån i skrivningarna och de är nu kanske lite fundersamma hur det som de presterat tidigare gäller i fortsättningen, säger Gestrin, som har planer på att studera i Nederländerna i höst.

Enligt IB-organisationens pressmeddelande har man handlat ansvarsfullt och enligt ett etiskt tänkande på grund av coronapandemin.

  • Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

    Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

    Mer läsning