I Vitryssland har fotbollsligan inte stoppats: "Varför skulle vi inte spela?"

Bate Borisov och resten av vitryska ligan trotsar coronautbrottet och sparkar i gång ligan med fans på läktaren. Arkivbild. Bild: Sergei Grits / AP Photo

Nästan alla länder har ställt in sina fotbollsligor. Inte "rebellen" Vitryssland – som genomför ligastarten som planerat. – Varför skulle vi inte spela för? undrar det vitryska fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov.

Pandemin är ett faktum och coronaviruset har i princip stoppat all elitidrott världen över. Åtminstone i Europa ser det fruktansvärt tomt ut för den som ögnar igenom resultatsidorna.

Två fotbollsligor med relativt högt anseende höll ut längre än de flesta andra: Rysslands och Turkiets. Men i tisdags pausade Ryssland sin fotboll och i torsdags kom samma besked från Turkiet.

Helt slut på fotboll är det däremot inte.

"Inte allvarligt"

Högstaligan i Vitryssland skulle sparkas i gång torsdagen den 19 mars – och helt enligt plan gjorde den det, då Energetik-BGU från Minsk slog mesta mästarna Bate Borisov med 3–1 på hemmaplan. Avspark 17.00 lokal tid, precis som planerat.

Varför då, undrar vän av ordning, när övriga Europa och stora delar av världen försöker sig på det som Folkhälsomyndigheten kallar för "social distansering".

– Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är inte en allvarlig situation. Därför beslutade vi oss för att starta ligan som väntat, sade det vitryska fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov under torsdagen.

Spelar med publik

Faktum är att läktarna inte ens var stängda. På tv-bilderna syntes flera hundra supportrar på läktaren. Så förväntas det förbli i den vitryska ligan.

– Visst, många matcher i Europa har spelats bakom stängda dörrar. Men det samlas så många supportrar utanför arenan att det inte finns något vett i att göra så, säger Bazanov.

På sin webbplats skriver förbundet att anledningen till ligans jämförelsevis slappa inställning till coronavirusets utbrott är på grund av att endast 51 smittfall har bekräftats i landet. Vladimir Bazanov planerar själv att besöka matcherna.

– Den som följde förra säsongen vet att jag ofta är på plats. Jag planerar att besöka tre matcher den här första omgången.

Samtliga 16 lag i den vitryska ligan ska komma till spel den här premiäromgången, med två matcher per dag från torsdag till söndag.

Också den vitryska ishockeyligan spelas som vanligt trots coronaviruset.

Även i Australien fortgår fotbollsligan A-League.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning