I värmen förgås maten snabbt, men här är det hållbara tipset

På sommaren är det vanligt att avnjuta måltider utomhus men då ska man komma ihåg att inte låta maten stå ute för länge. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Vid slutet av sommaren infaller rötmånaden. Då är det varmt och fuktigt och livsmedel håller sig inte lika färska som annars. Det visste man redan på medeltiden.

Rötmånaden är det traditionella namnet på en period som sträcker sig från slutet av juli till slutet av augusti. Under den tiden brukar sommaren vara som varmast och luften som fuktigast. I sådana väderförhållanden frodas bakterierna vilket leder till att mat snabbare blir gammal.

- Bakterieaktiviteten ökar när det är varmt och fuktigt. När det är varmt så trivs vi men också bakterier, säger Toni Rautakoski, hushållsrådgivare på Marthaförbundet.

Mest känt är begreppet rötmånad från Bondepraktikan, en bok som utkom på svenska år 1662. På tyska fanns den sedan 1500-talet. Boken fungerade, och fungerar, som en slags handbok för lantbrukare. Enligt den gamla boken är juli månaden då "hundedagarna" infaller, hunddagarna är ett annat begrepp för perioden.

Denna sommar har varit ovanligt varm och rötmånaden sticker inte längre ut på samma sätt som den gjorde på 1600-talet.

– Tidigare har det varit exakta datum, men nu kan man säga att det under hela sommaren finns en risk. När det är 35 grader och hög luftfuktighet hela sommaren så är det nog ingen skillnad om det är maj eller augusti.

Om man ser på det från den positiva sidan betyder det att man kan använda sig av rötmånadstips under hela sommaren.

- Man kan förbereda sig i förväg, den kommer varje år. Förbered genom att lägga in eller frysa in saker man inte hinner äta upp, som grönsaker.

Enligt Bondepraktikan ska man akta sig för starka drycker, varm mat, okyskhet och åderlåtande. Salvia, mjölk, söt ost och anis hjälper.

I thenna Månat skal man ingen starck Drick eller Purgatz til sigh tagha/ wachta sigh för myckin Sömpn/ för Swettebadh/ ådrolåtande/ hetan Maat/ och för Okyskheet/ men Salviæ Drick/ Miölck och sööt Ost är sund.

Källa: Bondepraktikan

Men om man ändå vill avnjuta starka drycker eller kanske inte riktigt är sugen på söt ost och mjölk, så finns det också modernare riktlinjer.

- Först och främst ska man se till att man inte har maten ute. Ha maten i stället i kylskåpet eller i något annat förråd. Det här är förstås lite av en utmaning på stugan.

Om man vill att maten ska hålla så länge som möjligt ska man alltså hålla den kall. Men det är inte alltid möjligt. Med kylkedjan avser man att maten alltid ska hållas kall, ända tills man använder den. Om maten värms upp mellan resan från butiken till kylskåpet, är kedjan redan bruten.

- Bäst före och sista användningsdatum är riktgivande och utgår från att maten har varit i kallt och torrt. Om kylkedjan bryts så då finns det risk att datumen inte stämmer. Lita på dina sinnen. Om det luktar okej, smakar okej och ser okej ut så då är det antagligen ätbart. Undantag finns förstås för kött- och fiskprodukter, då ska man vara försiktigare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning