I vaken tar träningspasset max en minut

Det var oron för det förorenade Östersjön som fick tvillingarna Maria Tieaho och Markus Lindqvist att återuppta motionsintresset från ungdomen – simning. Att det blev vinterbad var lite av en slump. Nu väntar VM i Tallinn som nästa utmaning.

Det är veckans kallaste morgon, termometern i bilen visar -20 grader på parkeringsplatsen vid Bastvikens badplats i västra Esbo. Solen har just gått upp, det blir en strålande vacker vinterdag med klarblå himmel. Vassen vid stranden är dekorerad med gnistrande vit rimfrost. Från badbryggan hörs ett bubblande ljud, det är en vattenpump som håller vattnet i rörelse och förhindrar att vaken fryser igen.

– Den brukar vara nästan dubbelt så stor, men nu har det varit så kallt i många dagar att vaken har krympt från kanterna. Vi måste nog simma ett par varv runt, det går inte att simma fram-och-tillbaka, säger Markus Lindqvist.

Han tänker börja dagen med ett kort träningspass i vaken tillsammans med tvillingsystern Maria Tieaho. De är båda regerande finska mästare på 50 meter bröstsim i vinterbad i klassen under 40 år. FM i vinterbad ordnades i Etseri för ett par veckor sedan och de lyckades båda förnya sina titlar.

– Det blir ett snabbt dopp, vi är i vattnet max en minut, sedan blir det för kallt, främst för händer och fötter, säger Lindqvist.

– Fast egentligen är det ju mycket varmare i vattnet än uppe i luften en dag som den här, utbrister Maria Tieaho glatt.

Känns det på riktigt varmt att simma i nollgradigt vatten?

– Nej, det gör det inte! Men det känns fantastiskt skönt efteråt i hela kroppen! Jag kan inte doppa mig för sent på kvällen, för då blir jag så pigg att jag har svårt att somna.

Kan släta ut rynkor

Tvillingarna har gått med i föreningen Kallvikin talviuimarit för att få tillgång till det uppvärmda omklädningsrummet som finns på stranden. Det är ett anspråkslöst utrymme med väggfasta bänkar, några stolar och ett bord med en gästbok där simmarna bokför sina dopp, ofta åtföljda av en kommentar som avslöjar dagens känsla: uppfriskande, härligt eller solsken ... Men här finns ingen bastu, inte ens duschar. Det behövs inte.

– Visst kan man värma sig i bastun efter ett dopp i vaken, men då går man miste om den sköna pirrande känslan i kroppen efteråt, förklarar Maria Tieaho, som är läkare till yrket och har satt sig in i hur kroppen reagerar på så här kalla bad.

Mössa, simglasögon och en vanlig baddräkt utan långa ärmar eller ben är allt som vinterbadare får ha på sig under officiella tävlingar. I den utstyrseln kan Maria och Markus träna i en minut i vaken innan fingrar och tår blir för kalla. Bild: Cata Portin

Hon menar att de flesta människor fysiskt klarar av att doppa sig i en vak, men uppmanar människor med hjärt- och kärlsjukdomar eller problem med blodtrycket att konsultera sin läkare innan de prövar den här hobbyn.

– Det är vetenskapligt bevisat att vinterbad sänker blodtrycket en aning och höjer stresståligheten, samtidigt som hudcellerna åldras långsammare. Ämnesomsättningen i vävnaderna blir bättre vilket kan leda till att rynkor slätas ut. Men det gäller att börja försiktigt och steg för steg vänja kroppen vid kyla. Bästa resultat uppnår man om man doppar sig regelbundet, gärna dagligen.

Tieaho och Lindqvist brukar simma i vaken ett par gånger i veckan. Men de tränar förstås på andra sätt också – joggar, cyklar, går på crossfit och simmar i simhall.

Juniorer i vaken

Tvillingarna har idrottat i hela sitt liv, men de är nybörjare i vinterbadskretsar. De hör till de yngre deltagarna i FM-tävlingarna, där den stora majoriteten har passerat 50-sträcket.

– För många vinterbadare är tävlingarna mera show och underhållning. Mössa hör till utrustningen och en del kommer med fantastiska skapelser på huvudet. Men de som stiger upp på prispallen simmar nog i badmössa och simglasögon, säger Maria.

Simstilen är lite annorlunda i vinterbad än under vanliga simtävlingar – i bröstsim måste huvudet hållas ovanför ytan och händer under. – Det är lite "mummustil" över det hela, man får inte upp lika bra fart som i en simbassäng inomhus, säger tidigare tävlingssimmaren Maria Tieaho. Bild: Cata Portin

Både Markus och Maria har en bakgrund som tävlingssimmare. Hon har tränat simning sedan hon var 8-åring, tvillingbrorsan började först med friidrott som barn men bytte till simning i högstadieåldern. Maria har tävlat på nationell nivå och tagit hem en del finska mästerskap som ung.

För några år sedan fick de höra talas om ett välgörenhetsjippo vid Roddstadion i Helsingfors, där man under en öppet vatten-simning samlade in pengar för att skydda Östersjön och det ville de båda delta i.

– Sommaren var eländig det året, trots att jippot hölls i juni var havsvattnet inte varmare än elva grader, så vi skaffade våtdräkter bara en vecka före tävlingen för att kunna delta, minns Maria.

– I mitt arbete på Aktia kapitalförvaltning ansvarar jag för utvecklingen av ansvarsfulla investeringar och med teman som klimatförändring. Miljöfrågor hör till de saker jag jobbar med dagligen. Om klimatförändringen fortsätter i samma takt som nu kommer vi om 30 år inte längre att ha is på Östersjön om vintrarna. Det vill jag motarbeta, säger Markus Lindqvist.

VM i Estland nästa

Därifrån var steget inte långt till swimrun, en gren där man tävlar i tvåmannalag och varvar simning i öppet vatten med löpning över öar och andra landområden. Tieaho och Lindqvist bildar det perfekta teamet i swimrun, hon behärskar simningen och han är löparen som drar med sig systern.

– Det är lite tokigt, men på sommaren simmar vi i våtdräkt i betydligt varmare vatten och när vintern kommer lämnar vi bort våtdräkten och simmar i bara simdräkt i iskallt vatten, skrattar Maria.

Sedan dess har duon deltagit i flera swimrun-tävlingar sommartid och ett par mästerskap i vinterbad.

– När vi för två vintrar sedan deltog i vår första FM-tävling hette grenen fortfarande vaksimning (avantouinti på finska). Den ordnades i Lojo, vilket kändes nära och bra, så tröskeln att pröva på var låg, minns Maria Tieaho.

– Sedan dess har namnet ändrats till vinterbad, dels för att det heter winterswimming på engelska, dels för att det under de senaste dåliga vintrarna inte alltid har funnits is runt vaken. Det räcker med att vattentemperaturen understiger +9 grader för att simturen ska klassas som vinterbad, förklarar Lindqvist.

Nu siktar Esbotvillingarna på nya utmaningar. VM i vinterbad ordnas i Tallinn den 6–10 mars. Där ska de simma en dubbelt så lång sträcka, 100 meter bröstsim.

– Så långt har vi ännu aldrig simmat i en vak. Men det är som med maraton, man över inte på den fulla längden. Det ska bli spännande att se hur mycket kroppen kyls ner, funderar Markus Lindqvist.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00