I tysta kvarter med nära till allt

Soffa från Ikea, klassisk öronlappsfåtölj, gammal kista som soffbord, krukväxter och en dämpad neutral färgskala resulterar i en vilsam miljö. Bild: Leif Weckström

Hellre i innerstan på gångavstånd till jobb och skola än i en villa på bilavstånd. Så resonerar Totti Nyberg kring sitt boende i en lägenhet i kvarteret Bältaren i Kronohagen. Inte för att lägenheten är liten, omkring 100 kvadratmeter. Det räcker gott så länge sönerna är små och delar rum med glädje.

Frågan om att flytta till större boende i hus med egen trädgård är för närvarande avvärjd. Det tänker Totti Nyberg, ansvarig för marknadsföringen på klädvarumärket Makia, och han resonerar så här:

– Vi har nyligen köpt eget sommarställe i den vackra skärgården i Nagu och platsen bjuder på full sysselsättning i fråga om allt från att påta i jorden till att fixa och snickra. Därför behöver vi inte egen trädgård och den avkoppling som boende i villa kanske kan ge.

– Visserligen uttrycker min hustru Juuli ibland intresse för att flytta till en stadsdel eller stad som präglas av kvarter där småhus och villor står glest och där man är omgiven av egen gårdsplan och grönska, men jag ser många fördelar med innerstan. Ska jag vara ärlig är utanför stan inte riktigt mitt drömläge.

Perfekt logistik

Vardagen i familjen Nyberg bygger på att allt som behövs för att hålla i gång ruljangsen finns på gångavstånd. Nybergs har bil, men i innerstan är den sällan i användning. Det är både vettigare och snabbare att ta sig fram till fots eller i kollektivtrafik.

Stilleben. Krukor och krus och porträtt på Susan B. Anthony som hörde till initiativtagarna till suffragettrörelsen i USA, här avbildad av Totti Nybergs kollega Aleksi Helisten. Bild: Leif Weckström

Pojkrummet. Eddie, 6 år och Billy, 3 år delar rum och gillar läget och varandras sällskap. Bild: Leif Weckström

– Här bor vi med den perfekta logistiken, säger Nyberg om det gula empirehuset i hörnet av Sjötullsgatan och Kyrkogatan där han, hustrun, sönerna Eddie, 6 år och Billy, 3 år samt taxen Buli bor.

Pojkarnas namn är inte smeknamn, och de har var sin namne med speciell karaktär. Eddie kommer från maskoten Eddie hos hårdrockbandet Iron Maiden och Billy har sitt upphov i den modige Billy Elliot, pojken som växer upp i en utpräglad arbetarklassmiljö i ett gruvsamhälle i norra England och klarar av att hålla fast vid sin vilja att bli balettdansare.

Familjen Nyberg bor på första våningen ovanför matbutiken och från sina fönster ser de ut över gatukorsningen som i huvudsak kantas av ministeriebyggnader.

– Ministerier betyder kamerabevakning och det betyder trygghet. Tjänstemännen går punktligt hem på eftermiddagen och det frigör parkeringsplatser. Det betyder också att kvarteren tystnar till kvällen, och något buller uppfattar vi inte.

– Men fram för allt är läget fantastiskt eftersom jag har mitt jobb på Kanalkajen på Skatudden medan Eddie går i förskolan i Kronohagens lågstadium och Billy i det svenska daghemmet Aleksia i grannkvarteret. Och min hustru är marknadsdirektör på hotell F6 på Fabiansgatan, säger han och listar som en lite udda fördel möjligheten att tassa i bara tofflorna till utepoolen Allas.

Allra första fyravåningshuset

Huset där Nybergs har sitt hem är ett av den som har särskild arkitekturhistorisk betydelse. Det är byggt på 1860-talet och ritat av arkitekten C.J Heideken som arbetade på Chiewitzs arkitektbyrå i Åbo. Arkitekten Georg Theodor Chiewitz sände Heideken till Helsingfors för att övervaka byggnadsarbetena på sitt mest uppmärksammade projekt, Riddarhuset. Riddarhuset uppfördes samtidigt som Sjötullsgatans hus. Och Sjötullsgatans hus är unikt för att det var det allra första fyra våningar höga bostadshuset i huvudstaden. Mitt emot byggdes ett identiskt hus, men det har jämnats med marken. Byggnaden där Nybergs bor undgick rivning, men interiören har byggts om radikalt och i flera omgångar och huset hann bland annat fungera som kontorshus i decennier.

När Nybergs kom på visning för ungefär sju år sedan och blev urförtjusta hade en fastighetsinvesterare renoverat och förvandlat kontorslokalerna till bostäder enligt nutida koncept. Några lägenheter med originalformat finns inte längre kvar.

I det nutida boendekonceptet ingår såväl bastu som grovkök.

– Somliga, som mina föräldrar, tycker det är vansinne med bastu i lägenhet inne i stan men vi använder den ganska ofta. Och grovköket med tvättmaskin och torktumlare är perfekt också för att gömma undan ett och annat.

Öppet hus. Köket och vardagsrummet flyter ihop och utgör en ljus öppen helhet där man ryms att umgås med familj och vänner. Bild: Leif Weckström

Ursprunget. Brädor att åka på är ursprunget till Makia, varumärket med plagg som har attityd. Bild: Leif Weckström

Bostaden har två sovrum och köket och vardagsrummet utgör en öppen helhet med vilsam stämning i nyanser av vitt och grått och accenter i trä. Några fina gamla kistor kommer från den Nybergska klanen, bordsskivan på matbordet med plats för många är ursprungligen en dörr från en lada och soffan med snyggt sextiotalsstuk är ur Ikeas Stockholmsserie. Takhöjden har blivit sänkt under någon av ombyggnaderna, men ursprungliga djupa fönsternischer och fönsterformat speglar det förgångna.

Brädor och kläder

På väggarna hos Nybergs hänger affischer och fotografier i ramar, men också en skön samling rullbrädor som speglar Totti Nybergs arbetsliv.

Brädor att åka på asfalt, vatten och fram för allt på snö är upphovet till Makia där han är delägare, sitter i ledningsgruppen, jobbar som styrelsens rådgivare och med marknadsföring och varumärkesstrategier.

Här bor vi. Totti Nyberg med familj och hund gillar livet i innerstan och beskriver logistiken med gångavstånd till allt från skola och dagis till jobb som perfekt. Bild: Leif Weckström

Makia kommer från finskans makea och är rejäla fritidskläder som t-tröjor och munkjackor, skjortor och rockar och andra plagg med attityd och gatutrovärdighet. Strävan är kvalitet som är rimligt prissatt.

– Fast finskans makea betyder i det här fallet verkligen inte sött utan coolt, påpekar Nyberg som en gång började på Hanken men hoppade av för att det kändes mer meningsfullt att jobba.

– Jag klarade inte ens kursen i varumärkesstrategi, men några år senare föreläste jag på den.

Makia startade 2001 och blev aktiebolag fem år senare. I något skede gick det illa och förlusten var över en miljon euro, i dag tangerar vinsten en miljon och framtiden ser strålande ut. Åtminstone har kollektionen med Muminpappan som tema gjort oförutsägbar succé.

– Vi har ännu inte riktigt förstått vad som hände. Kollektionen var avsedd för julkommersen men det mesta sålde slut i oktober-november. Kanske Muminpappans väsen ligger i tiden, säger Totti Nyberg och tillägger att Makias alster har sin själ i strävan att klara vardagens alla vanliga utmaningar.

– Det är också det som vårt boende i innerstan handlar om, att klara och också gilla vardagens utmaningar.

Nina Weckström, text , Leif Wecktröm, foto

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning