Jourreformen: "I synnerhet Centern och Samlingspartiet svek"

Joakim Strand (SFP) anser att det i synnerhet var Samlingspartiet och Centern som svek. Bild: Heikki Saukkomaa

Social- och hälsovårdsutskottets förslag om sjukhusjourer skickas inte tillbaka till grundlagsutskottet. Riksdagen röstade omkull SFP:s förslag med rösterna 94–65.

Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det verkar som om riksdagen fruktar att grundlagen kan fälla jourreformen om den utvärderas och bedöms av grundlagsutskottet. Det var Joakim Strand (SFP) som föreslog att frågan skulle tillbaka till grundlagsutskottet. Efter omröstningen säger han att hela beredningen av jourreformen är totalt undermålig.

– Vi har en byråkratelit till regering som bollar med felaktiga siffor. Att de medvetet totalt förbiser objektiv fakta är galet, säger han när han kommer ut från plenum.

Stark oppositionskritik

Under måndagens debatt var det inte bara SFP, utan alla oppositionspartier, som ihärdigt försvarade den svenskspråkiga befolkningens språkliga rättigheter. Många föreslog att social- och hälsovårdsutskottets förslag om att inte ge Vasa omfattande jour ska förkastas.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Tuula Haatainen (SDP) presenterade utskottets betänkande på svenska, vilket är historiskt och ett tydligt ställningstagande för den svenskspråkiga befolkningen och 12+1-modellen.

Ingen av regeringspartierna brydde sig om att förklara och försvara varför regeringens brådska och bristfälliga beredning, den enda som uttalade sig var Niilo Keränen (C).

"De stora svek"

Social- och hälsvårdsutskottet avbröt sitt möte på måndagen på regeringspartiernas begäran. Då trodde Strand ännu att regeringspartierna skulle ta sitt förnuft till fånga och gå in för 12+1-modellen. Han säger att det kan vara bra för den österbottniska befolkningen att veta att det faktiskt var Sannfinländarna som in i det sista försökte stoppa Seinäjoki-modellen.

– Det var i synnerhet Samlingspartiet och Centern som svek, säger han.

Oppositionen förvånas över den brådska med vilken regeringen vill driva igenom reformen och att man förbiser från fakta och expertutlåtanden. Till och med den högsta chefen för Seinäjokis sjukhus har talat för 12+1 modellen, och under gårdagens debatt lyfte Strand upp ett omvänt språkargument.

– Det är också fel mot den enspråkigt finskspråkiga personalen i Seinäjoki att de tvingas ta hand om akut sjuka svenskspråkiga.

Saken debatteras vidare i plenum i dag, men med dagens omröstning är ett viktigt slag förlorat.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning