I Sverige har sommarpratet kultstatus

Skratt och tårar. Bibi Rödöö utgår från känsla och nyfikenhet när hon och medarbetarna på redaktionen vaskar fram sommarvärdar. – Det är viktigt att känna genuin lust. Det här programmet vill jag höra. Bild: Ari Luostarinen

"Sommar, sommar, sommar" – när den signaturmelodin ljuder sitter som mest över 900 000 svenskar vid radioapparaterna för att lyssna på dagens sommarvärd. Programmet från 1959 är nedärvt i den svenska folksjälen, som programchefen Bibi Rödöö säger. Finland, Danmark och Norge har tagit efter succékonceptet.

På torsdag gäller det. Då samlas hundra journalister och uppemot tio filmteam i parken vid Radiohuset i Stockholm för att möta årets sommarpratare på svensk radio: kulturpersonligheter, politiker, forskare, kända och mindre kända människor.

– De är tossede (stolliga) de där svenskarna, berättar programchefen Bibi Rödöö att den danska författaren Hanne-Vibeke Holst utbrast när hon såg medieuppbådet på presskonferensen inför säsongen 2004 när hon var med.

Så byter halvdanska Bibi Rödöö språk och försöker låta som Norges dåvarande statsminister Jens Stoltenberg som också var en av pratarna det året.

– Det är helt otroligt, det är ett radioprogram det handlar om!

Men så är det. Intresset för institutionen Sommar i P1 är enormt, och numera har programmet småsyskon i Danmark och Norge och är förlaga för Radio Vegas sommarpratare. Också Ålands Radio har en egen version.

I Bibi Rödöös rum hänger fotografi efter fotografi med sommarpratare olika år. På årets bild ska femtioåtta personer rymmas.

Breddat

Det var Tage Danielsson, då chef för underhållningen på Sveriges Radio, som startade programmet för femtiosju år sedan med den bärande idén prat varvat med musik.

1993 var det på vippen att läggas ned. Tre år senare ombads Bibi Rödöö ta över och det flyttade från kultur- till samhällsredaktionen. Hon började aktivt bredda spektret av pratare också till sådana som inte kunde radiohantverket från förr. I stället kopplades producenter in som hjälper sommarvärdarna.

– Det gällde att göra det mer angeläget, säger hon.

Där kan man säga att hon har lyckats. Det mest populära programmet hade i fjol 940 000 lyssnare. Det görs podd-versioner på alla prat och de nedladdningarna ökar hela tiden, till i fjol som mest 775 000 för ett Sommar i P1.

År efter år. Det ligger mycket arbete bakom varje sommarprat. Bibi Rödöö säger att det är nödvändigt för att uppnå kvalitet. Hon medger att det hänt att hon blivit besviken på resultatet, men då handlar det främst om någon som varit oengagerad eller oförberedd. Lyssnarnas reaktioner är ändå svåra att förutspå. Bild: Ari Luostarinen

Förtroende

Tio personer i programkommittén vaskar fram pratare och folk hör av sig till redaktionen för att meddela sitt intresse för att vara med.

– Att sommarprata är ju väldigt fint i Sverige, som Bibi Rödöö berättar att den tidigare justitieministern Tomas Bodström försökte förklara den där gången för de förundrade Holst och Stoltenberg.

Rödöös engagemang och stolthet går inte att ta miste på, och hon svarar ofta genom anekdoter.

Hon berättar om hur ishockeyspelaren Börje Salming efter inspelat program lättat spexande bar producenten Katherine Zimmerman ut ur studion efter timmar av kämpande för att få honom, som inte alls var van vid att tala i radio, att slappna av.

Eller den gången när Dolph Lundgren pratade live och avslöjade orsaken till att han blev actionhjälte: en tyrannisk far som han ville visa sin styrka inför. Han grät, Rödöö gjorde det och sannolikt också många lyssnare.

Med de minnena illustrerar Bibi Rödöö några centrala saker om Sommar.

För det första: Vikten av producenter som bygger upp en förtroendefull relation med sommarvärdarna. De träffas, sommarprataren berättar om sig, sitt liv och sin sakkunskap och tillsammans hittar de kroken. I fallet med Lundgren var fadern från början ett litet ord på ett papper han skrev men fångades upp och blev huvudsaken.

De filar och arbetar fram en dramaturgi – vanligen bort från kronologi till exempel. Arbetet kan pågå i månader. Själva studiotiden är tio timmar för programmet som är en och en halv timme långt.

Bibi Rödöös tips:

Journalisten Mustafa Khans sommarprat 2003 som också fått priser. Han berättar om sin mors umbäranden. Familjen flydde från Kurdistan när han var sex år gammal och hamnade i Skövde i Sverige. Avslutas med: "Mor, jag älskar dig villkorslöst." – Mammor ringde och sade att de har varit hemma med barn, nu fick det ett värde.

Författaren Lena Anderssons program 2005 "En ateists predikan – om och med Jesus". Trots att Sverige är ett mycket sekulariserat land väckte det enorm uppmärksamhet att Andersson närmade sig bibeln källkritiskt. Fick beröm men också två anmälningar för hädelse. Andersson och P1 friades. – Det satte i gång krafter jag inte visste vi hade i landet.

Heidi Grandell-Soncks tips:

Journalisten Jenny Sanner-Roosqvists sommarprat från 2011 om "hur det är att döda sin egen mamma och hur man påverkas av det". Mamman skadas allvarligt när bilen hon sitter i krockar med ett tåg. Den 11-åriga dottern ser det ske. 25 år senare blir den hjärnskadade modern ännu sämre och barnen bestämmer sig för att apparater inte ska hålla henne vid liv. – Berättelsen sjönk rakt in.

Pianisten Walter Wolffs sommarprat från 2013 där han berättar om sin hjärntumör och hur det är för en musiker när händerna slutar fungera. Han tillfrisknar och är i dag verksam som kompositör. – Det finns ett hopp, det inspirerar och håller lyssnaren engagerad.

Gråtradio?

Historierna visar också att det handlar om att presentera andra sidor av människor än de allmänt kända.

– Det älskar jag, att vi släpper fram personer som det har funnits förutfattade meningar om och den får visa 'här är jag', säger Rödöö.

Tidvis har det blivit starka personliga berättelser. Som alpina skidåkaren Anja Pärson som kom ut som lesbisk, artisten Robyn som berättade om sin abort. Det har också handlat om familjemedlemmars självmord och om mobbning, varit mycket svärta och sorg.

En del tillfrågade sommarvärdar har undrat om de faktiskt platsar eftersom de – till skillnad från "alla andra" deltagare – har haft en lycklig barndom.

– Det finns ett skratt och en tår i alla människors liv. Var så ärlig som du kan. Men det ska inte vara så att du känner att du måste sitta och gråta, säger Rödöö.

För att komma bort från detta har Rödöö och redaktionen aktivt bjudit in människor i första hand för den expertis de har. Professorerna Hans Roslings och Johan Rockströms prat fick stor publik.

Visst måste Rödöö ibland kämpa länge för att övertyga dem hon vill ha med. Ingmar Bergman uppvaktade hon i åtta år.

Hur är det med Zlatan?

– Pass på den frågan.

Sommar i P1 sänds dagligen klockan 12 finsk tid från midsommardagen och kan lyssnas på via SR Play. Ett program i veckan sänds på Radio Vega på onsdag kväll klockan 19.30. Vegas sommarpratare sänds på vardagar strax efter klockan 10 och 18, med start 27 juni, och finns på Arenan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning