”I Sverige ansågs inte det där vara svenskt”

Zlatan Ibrahimovic i en intervju om den nya boken ”Jag är fotboll”. Bild: TT/Elisa Ferrari

I den nya boken "Jag är fotboll" berättar Zlatan Ibrahimovic om sina största bedrifter och svensk smygrasism.

– Jag har gått igenom mycket och det här är min chans att visa hela världen mina siffror, mina resultat, säger en glad och stolt Zlatan Ibrahimovic vid intervjun i en hotellsvit i Beverly Hills, Los Angeles.

Boken täcker fotbollsstjärnans kometkarriär inom den internationella proffsfotbollen. Från de tidiga åren i Malmö FF vidare till europeiska topplag som Barcelona, Milan, PSG och Manchester United, innan han flyttade till USA och började spela för LA Galaxy.

Ibrahimovic beskriver rotlösheten som ett sätt att ständigt pressa sig utanför sin egen bekvämlighetszon.

– En utmaning enligt mig är när du kommer till ett nytt land, ett nytt språk, en ny stad, en ny klubb, en ny mentalitet. Allt nytt, och jag kommer där med min väska. "Visa vad du går för" säger dom, och då säger jag "inga problem".

Många intervjuer

"Jag är fotboll" innehåller många intervjuer med före detta tränare som José Mourinho och medspelare som Thierry Henry och Thiago Silva.

Juventus före detta sportchef Luciano Moggi menar i boken att svensken skulle bli en bra tränare när hans karriär som spelare tar slut.

– Jag känner redan nu att jag bidrar mer än bara som spelare, medger Ibrahimovic. Men att vara huvudtränare tror jag är en väldigt stor stress. Om du har ett lag som inte kan bidra med något som du själv kunnat göra, och du själv inte kan gå in på planen och göra det du vill att laget ska göra, då blir det en svår situation. Som människa måste du kunna hantera det om du väljer att bli tränare.

Zlatans relation till landslaget har ofta skapat rabalder i media. Han har ansetts vara divig, arrogant och dålig på lagspel. I den nya boken menar han att mycket av kritiken mot honom inom fotbollsvärlden och från medier, bottnade i smygrasism.

– Om inte jag hade varit Ibrahimovic hade jag garanterat varit skyddad över hela världen av Sverige. Jag representerar Sverige och kommer från Sverige. Men när Ibrahimovic gjorde ett misstag, då var det stort. När Ibrahimovic tog en straff från någon annan, då var det jobbigt för de andra – inte för mig för jag gjorde mål – men det var fel i de andras ögon.

Karaktären hyllades

Han kände sig mer hemma i Italien där hans stora personlighet och speciella karaktär hyllades på ett positivt sätt.

– I Sverige ansågs inte det där vara svenskt, men om jag ska vara ärlig: jag sket i allt det. Jag sa "jag ska skapa min egen story, det jag kommer med kan ingen annan komma med".

Det var exakt det som hände. I framtiden ska folk kolla tillbaka och säga "han där kom med något helt annat".

Du skriver i boken att du fortfarande kan "höra hur snacket går".

– Vad hände med Durmaz? Exakt. Det han har gått igenom är ingenting mot det jag har gått igenom, men jag står upp för mig själv vilket Durmaz också gjorde. Jag har min stolthet, jag vet vad jag är bra på, jag bidrar med det jag kan och det är fotbollen, inte genom att snacka. Jag tillhör inte politikvärlden, det är inte är för mig. Det är fotbollen jag representerar. Jag är det nya Sverige.

Men med tanke på dina erfarenheter, blir du orolig över att SD fick så höga siffror i senaste valet?

– Det där har jag inte så bra koll på. Jag hoppas att alla röstar för landets bästa, sedan vad det blir är upp till folket. Det är de som avgör vad som är bäst. Men de här Sverigedemokraterna, jag har ingen koll på dem. De vet vem jag är men jag vet inte vilka de är, det säger allt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning