I Spanien vajar flaggan överallt, men hemma ryser jag plötsligt inför den finska

Bild: Mostphotos

"Spanien övergick tack och lov fredligt till demokrati, men delvis utan att tydligt göra upp med det förflutna."

Aldrig förr har jag sett så många spanska flaggor under samma resa som i Spanien nu vid årsskiftet. Där hängde de, med jämna mellanrum i fönstren och från balkongerna på vanliga bostadshus. Gult och rött, rött och gult. Längs med lokaltågbanan i Madrid. På Sevillas vindlande trånga gator.

Det dröjde inte länge förrän femåringen kände igen Spaniens flagga, resten av resan spanade vi in flaggor: när man ser en spansk flagga ska man ropa Hep! så snabbt man kan.

Varför hänger Spaniens flagga i vart och vartannat fönster i januari 2018? Det har naturligtvis med läget i Katalonien att göra. Ett fredligt sätt att uttrycka sin åsikt är att hänga Spaniens flagga i sitt fönster och därmed framföra att man tror på ett enat Spanien.

Alla regioner i Spanien har sin egen kultur, flera av dem även egna språk – och alla har egna flaggor. Denna gång syntes Andalusiens grönvita flagga endast på några få ställen. Alla spanjorers modersmål är inte spanska – som ju faktiskt egentligen heter kastiljanska och är Kastiliens språk. Att spanjorerna helhjärtat backar upp samma landslag i fotboll är ett rätt så nytt fenomen. En stor del av befolkningen är inte det minsta intresserade av den famösa flamencon.

Spaniens samtidshistoria är mycket mer dramatisk än många vill minnas. Händelserna i Katalonien påminner om att såren är långt ifrån läkta. För mig själv (som ännu inte var född 1975 då Franco avled) är det svårt att inse att Spanien så nyligen styrdes av en militärdiktator, med allt vad det innebar av förbud mot offentliga samlingar och minoritetsspråk, för att nämna några exempel.

Under Francotiden levde flamencon ett slags dubbelliv. Speciellt bland sångarna var många politiskt medvetna och närmade sig protestsångsanda. Alla konserters sångtexter förhandscensurerades och ve den som inte höll sig till de överenskomna texterna (vilket inte var så lätt eftersom många sångare inte var läskunniga). Hädiska svordomar kunde leda till fängelse direkt.

Den andra sidan av flamencon under Francotiden var den flamenco som utnyttjades för propagandasyften. Franco ville ena landet genom att skapa en gemensam spansk kultur och sammanställde propaganda med ingredienser som sågs som passande. Färggrann flamenco med glada dansande spanjorer satt bra i den lätt exotiska Spanienbilden, som skulle göra landet rumsrent i omvärldens ögon och gärna locka tusentals turister för att få ekonomin på fötter.

Spanien övergick tack och lov fredligt till demokrati, men delvis utan att tydligt göra upp med det förflutna. Den flamenco vi ser i dag är tack och lov fri från censur och propaganda, en självständig konstart som också har möjlighet att tampas med svåra ämnen.

Alla spanjorer dansar inte flamenco på gatorna och alla finländare är inte kulturellt lika varandra (och identifierar sig inte som Kalevalas folk, hallå Nationalbaletten). Det är dags att vara synnerligen medveten om vad vi egentligen menar då vi talar om vad som är finländskt och hur mycket svåra ämnen som döljer sig i vår egen samtidshistoria (om ni ännu inte sett filmen Sameblod, se den!). Annars sitter vi där med presidentkandidater som talar om ursprungsfolk som exotiska kryddor för turismen.

Tillbaka i Helsingfors ryser jag plötsligt till framför den finska flagga som hänger i ett fönster på min hemgata. Antagligen bara något barnen pysslat ihop på dagis. Eller vad vill grannen månntro säga med sin flagga?

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning