I skuggan av Skam

Plastsystrar. Happy Jankell och Fanny Klefelt spelar två helt olika tonårsflickor som tvingas tillbringa sommaren tillsammans. Bild: Peter Cederling

Ungdomsserien Portkod 1321 saknar det brännande stinget som finns i serierna Skam och #Hashtag.

Portkod 1321 finns på Yle Arenan.

Den norska ungdomsserien Skam är det som "alla" tittar på just nu, och det med rätta. Serien är så bra att den håller mer än väl även för dem som inte hör till den primära målgruppen; så starkt och känsligt skildras ung kärlek.

Nu finns även en annan webbunik ungdomsserie på Arenan, regissören Linnéa Roxeheims och manusförfattaren Louise Popes Portkod 1321, som obönhörligt kommer till korta vid en jämförelse med den norska serien. Och detta trots att också detta är en snyggt – om än snabbt (de tio delarna spelades in under tjugo dagar) – filmad produktion som till och med nominerades i dramaklassen för tv-priset Kristallen, den svenska motsatsen till Den gyllene Venlan.

Portkod 1321 handlar om två sextonåriga flickor som är helt olika: Agnes (Fanny Klefelt) är den snälla, skötsamma flickan som är bäst i klassen, Steph (Happy Jankell) den tuffa, struliga tjejen. De är A-barnet och adhd-barnet, som Steph drastiskt uttrycker det. Dessvärre tvingas de ha med varandra att göra när deras föräldrar – som framstår som oansvariga tonåringar även de – sticker i väg på en kärlekssemester på tumanhand. Under sommaren tvingas därför Agnes och Steph bo tillsammans i en lägenhet på Söder i Stockholm, och har dessutom ansvaret för ett kreditkort och Agnes tioåriga lillasyster Bill (Astrid Norling).

Det här för förstås flickorna närmare varandra, och även några killar i tjugoårsåldern som spelar i ett band kommer in i bilden och gör sommaren i storstaden till ett äventyr. Men flickorna lär sig också vikten av självrespekt och konsten att säga nej.

Det här är inte på långt när lika starkt drama, lika brännande på liv och död, som Skam. En annan mycket bra webbserie för ungdomar som visades på Arenan i höstas var SVT:s #Hashtag om nätmobbning, som inte heller den ryggade för det mörka och brännande. Portkod 1321 framstår ofrånkomligt som en svalare softversion, även om den när den visades 2012 blev SVT:s mest populära webbunika dramaserie någonsin. Men det var alltså innan stålbaden Skam och #Hashtag.

Den andra säsongen Portkod 1525 publiceras på Arenan under våren. Även Skam finns på Arenan.

Malin Slotte TV-redaktör

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning