I skuggan av coronapandemin – Kongo-Kinshasa segrade över ebolan och har dragit viktiga lärdomar mot covid-19

En vårdarbetare iklädd skydd mot ebola i Bikoro i den kongolesiska provinsen Équateur. Arkivbild från en tidigare epidemi. Bild: John Bompengo/AP/TT

Det senaste ebolautbrottet är över, deklarerar Kongo-Kinshasa. Framgången ger lärdomar och hopp i kampen mot covid.

– Det glädjer mig att högtidligen kunna förklara att den elfte ebolaepidemin är över i provinsen Équateur, säger hälsominister Eteni Longondo på en presskonferens, rapporterar medier från Kinshasa.

Bekämpningen bygger bland annat på att man byggt upp "kylkedjor" för att effektivt kunna distribuera vaccin även i områden utan el – trots att preparaten kan kräva temperaturer på ner till minus 80 grader.

– Detta kommer till användning när vaccin mot covid-19 kommer till Afrika, säger Världshälsoorganisationen WHO:s Afrikachef Matshidiso Moeti, enligt Reuters.

Att etablera kylkedjor i länder som Kongo är ett arbete som bland andra FN har ägnat sig åt länge, exempelvis via "ambassadörer" som den brittiske filmstjärnan Ewan McGregor.

Även vårdpersonal och frivilliga som snabbt ryckt ut för att behandla och isolera när smitta rapporteras får del av äran i Équateur, som är en stor provins – med en yta motsvarande Island – i nordvästra Kongo-Kinshasa.

Utbrottet i Équateur smittade 130 människor och dödade nästan hälften, 55 personer. Det utlöste extra stor skräck i och med att det kom hack i häl på en annan ebolaepidemi i östra Kongo som krävde över 2 200 liv – det näst dödligaste utbrottet i den fruktade blödarfeberns historia.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning