I Singapore lever man i samförstånd

KONSULT. I Singapore har man stor respekt för det finska skolsystemet och sneglar på det för att förbättra det egna systemet, säger Pekka Barck. Bild: Privat

VEM: Pekka Barck, 53, konsult. VAR: Singapore.

I Singapore är bilden av Finland mestadels positiv, men folk där vet relativt lite om landet. Pekka Barck har bott i Singapore sedan 2010 och jobbar med att lösa problem i olika team av specialister.

Det som förundrar honom mest är hur det kan ha vuxit fram en sådan främlingsfientlighet i Finland sedan han flyttade därifrån.

I flera år hade Pekka Barck, som då jobbade på Nokia, sagt åt sin familj att de kunde flytta utomlands. Till slut blev hans fru trött på att det alltid bara var tomma löften, så år 2010 flyttade hela familjen till Singapore.

– Jag själv föreslog någonstans i Europa men jag blev nedröstad av de andra, säger Barck.

– Jag visste att jag kan få jobb utomlands, så jag sade upp mig och sökte två jobb i Singapore.

Det ena jobbet han sökte hälsade honom välkommen och det blev hans start utomlands. Nu jobbar han inom analys och beskriver sig själv som "analysens Gordon Ramsay". Han hjälper team av människor att lösa problem inom bland annat säkerhet och information, samt att göra framtidsplaner för företag.

– Finländare ses som små och harmlösa i Singapore och man hör sällan något negativt om landet, säger Barck.

Om han ska komma på någonting som människorna i Singapore ser som negativt med Finland är det ofta vädret de tar upp. Annars berömmer de både Nokia och skolsystemet, och så vet de ofta någon som har besökt Finland.

Barcks egen bild av Finland har förändrats under årens lopp och han kan inte riktigt förstå hur det numera verkar finnas en sådan stor främlingsfientlighet här.

– I Singapore lever alla i samförstånd, det finns till exempel många olika religioner men inte är man osams för det. Det är helt enkelt inte ett alternativ att inte tycka om varandra.

Det finns en hel del likheter mellan Finland och Singapore enligt Barck. Båda är små länder med ungefär samma befolkningsmängd och det finns en välfungerande infrastruktur, trafik, mobilnät och hälsovård.

Ändå tycker han att man i Finland tar vissa saker för givet.

– Även om båda länderna har ett välfungerande hälsovårdssystem måste man i Singapore ta hand om sin familj betydligt mer, säger Barck. Skatterna är lägre än i Finland, men om du till exempel tar ut dina pensionspengar i förväg kommer staten inte att ge dig någonting mera när du använt upp din kvot.

Barck säger att man mera borde uppskatta tystnaden, renligheten och alla ärliga och jordnära människor i Finland. Och förutom naturen och vänner och familj är det just det han saknar mest med Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning