I sanning urballat

REALITYSERIE. Fotografen Hannu Pyyhtiä, tv-personligheten Janne Kataja och ljudteknikern Sami Auru testar gästfriheten på olika orter i Finland. Bild: Jim Silander

Snyltgäst Kataja är rätt underhållande och välgjord, även om serien egentligen inte säger så mycket om det den utger sig för att undersöka.

Kuokkavieras Kataja sänds i Jim måndagar kl. 21.00, repriser tisdagar kl. 20.00 och kl. 01.00, fredagar kl. 23.00, lördagar kl. 21.00, söndagar kl. 20.00

Det blir mycket Janne Kataja i rutan i höst. Han debuterar inte bara som skådespelare på tv i en av rollerna i Yles dramasatsning Korpelan kujanjuoksu, som hade premiär i söndags. Han är också aktuell i en ny egen tv-serie, Kuokkavieras Kataja, på Jim. I den tiodelade serien reser han runt i Finland tillsammans med fotografen Hannu Pyyhtiä och ljudteknikern Sami Auru. Syftet är att testa gästfriheten på olika orter eftersom teamet inte har en euro på fickan – eller i alla fall inte får spendera en cent under sina 36 timmar på de olika orterna. De ska klara sig helt och hållet på folks gästfrihet, på att någon ger dem mat, skjuts och husrum över natten.

Tala om ett smart sätt att göra lågbudget-tv: bygga hela programidén på att någon annan står för fiolerna. Sen bör det kanske sägas till dettas försvar att det är riktigt välproducerad och underhållande reality-tv, i motsats till mycket annat inhemskt i genren. Tremannateamets resa är välberättad och det känns inte utspätt utan det händer hela tiden saker.

En annan sak är sedan att serien är tämligen värdelös som socialt experiment. Är man känd från tv och har ett tv-team med sig så kanske det inte är så svårt att tigga till sig mat och husrum mot att de gästfria får nöjet att vara med i rutan. Mer om vår gästfrihet och givmildhet hade det sagt att klä ut sig till tiggare och filma vad som händer med dold kamera. Eller att bara vara en icke offentlig person som tappat plånboken och behöver främlingars hjälp.

Men nu är förstås det sociala experimentet i serien inte så allvarligt menat. Det är en förevändning för att resa runt och träffa folk, och göra roliga saker. Knasfaktorn är hög tack vare Katajas hämningslöshet. På varje ort får teamet en utmaning och i Ivalo är det att smaka på rentestiklar. När några sådana inte finns till hands i ätbar form beslutar han sig för att teamet ska smaka på en levande rens testiklar. Tala om att balla ur! Hoppas den stackars renen inte fick bestående trauman.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03