Wulff och Ruskola siktar på medalj i Tokyo

Det är lätt att se att Noora Ruskola och Mikaela Wulff trivs tillsammans i sin OS-satsning i 49erFX. Bild: Leif Weckström

Mikaela Wulff och Noora Ruskola är inte rädda för att tala om OS i Tokyo och att ta medalj där. Men 49erFX-duon tar ingen press av att segla upp som ett av rätt få blåvita medaljhopp.– Att tänka på medaljer och resultat gör inte oss till bättre seglare. Vi måste koncentrera oss på det vi gör – så kommer resultatet, säger de.

Mikaela Wulff och Noora Ruskola har potential att vara ett av Finlands största medaljhopp vid OS i Tokyo om två år.

Seglingen är traditionellt en stark blåvit gren vid de olympiska spelen och med tanke på att de båda seglarna har ett OS-bakom sig, Wulff med en medalj i bagaget från London och att de finländska framgångsgrenarna snarare blir färre än fler är deras mål för spelen i Japan 2020 fullt realistiskt.

– Det är klart att vårt första mål är att ta oss till OS. Men då vi väl är där finns det inget annat än medalj man kan ha som mål, säger de.

Två båtar i början

Mikaela Wulff var med och vann OS-brons i match racing tillsammans med Silja Lehtinen och Silja Kanerva men lyckades inte kvala in till OS i Rio de Janeiro fyra år senare tillsammans med Niki Blässar i 470. Duon var det första teamet som hamnade utanför regattan i Brasilien och frågan är hur det hade slutat om de haft längre tid på sig att förebereda sig för OS. Nu seglade de tillsammans bara ett och ett halvt år jämfört med de tre och ett halvt man klan ha i ett OS-projekt.

Noora Ruskola har ingen OS-medalj på sin meritförteckning men hon var med i Brasilien för två år sedan då hon seglade 49erFX med Camilla Cedercreutz.

– Efter OS i Rio visste jag att jag ville fortsätta satsa för fullt på seglingen och ta den till en ny nivå. Jag kontaktade Mikaela och frågade om hon var intresserad av att segla med mig då, säger Ruskola.

Wulff kunde inte genast ge ett jakande svar då hennes team med Blässar fortfarande var aktivt. Men då Blässar märkte att hon inte var beredd att göra samma sorts satsning som inför OS i Rio en gång till ringde Wulff upp Ruskola.

Mer än så krävdes inte för att duon skulle inleda sitt samarbete.

Det fanns bara en inte helt liten fråga som måste lösas: Med vilken båt skulle de satsa mot OS i Tokyo?

Lösningen blev rätt oortodox. Paret bestämde sig för att inleda OS-projektet med att segla både 49erFX och 470 – två båtar som skiljer sig från varandra väldigt mycket.

– Det var många som undrade vad vi riktigt höll på med då vi körde dubbelt med två olika båtar. Men jag är mycket glad att vi genomgick den processen. Den var väldigt lärorik, säger Wulff om inledningen av projektet.

– Vi seglade några månader med båda båtarna och lärde oss av varandra hela tiden. Jag tror att vi började känna varandra snabbare då vi kunde dela med oss av vår kunskap på ett annat sätt i båda båtarna, fyller Ruskola i.

I maj i fjol, några månader efter att de börjat segla tillsammans, tog de beslutet att satsa på 49erFX och lämna bort 470:an.

– Det var egentligen ett rätt enkelt beslut att välja FX. Jag hade seglat 470 så pass länge och ville ha en ny utmaning. Det kändes mer motiverande och roligare att ge sig in i något nytt, säger Wulff.

– Jag hade ju börjat med FX rätt nyligen och det kändes som om jag inte hade hunnit lära mig allt om den. Då hade det känts lite fel att byta klass igen och börja om, säger Ruskola.

OS-erfarenhet viktig

Samarbetet kändes naturligt från start och både Ruskola och Wulff är rätt säkra på att de inte hade gjort en ny satsning mot ett nytt OS om de inte gjort det tillsammans med någon som varit med om det förr.

Då båda varit med i OS-satsningar och dessutom tagit sig till OS kommer arbetsmängden och uppoffringen inte som en överraskning för någondera.

– Jag hade nog inte kunnat tänka mig att göra det här med någon ung seglare som inte vet vad som krävs, säger Ruskola.

– Jag vet inte om jag skulle göra en OS-satsning om det inte var med Noora, säger Wulff.

Med ett och ett halvt år bakom sig och två framför sig innan OS i Tokyo börjar pusselbitarna så småningom falla på plats för Ruskola och Wulff.

De otaliga timmarna i båten börjar sakta ge resultat och också om det inte alltid synats i själva resultatlistorna har utvecklingen varit bra, speciellt i vår.

– Vi har arbetat på samarbetet, kommunikationen, att lära förstå båten och vad som krävs och hur båten ska kännas då man seglar, säger Wulff.

– Vi har seglat tillsammans ett och ett halvt år och tränat alla delområden och hittat en gemensam melodi i båten, säger Ruskola.

Wulff och Ruskola säger att de kompletterar varandra både i och utanför båten. Och att de trivs tillsammans råder det ingen tvekan om. De avslutar varandras meningar, de nickar instämmande då den andra pratar och de avbryter och rättar varandra utan att det känns vare sig besvärat eller kritiserande. De är, som de själva säger, som ett par som varit tillsammans över ett år.

– Eller vi är ju mera tillsammans än om vi var tillsammans, säger de skrattande.

Medan Wulff är väldigt analytisk har Ruskola fått OS-medaljören att lära sig att låta saker vara i vissa fall.

– Vi har hittat en väldigt bra balans och kan fokusera på rätt saker. Så är det inte alltid i ett team. Och det är väldigt skönt att vi fungerar så bra tillsammans, säger Wulff.

Jagar OS-plats i VM

Det välfungerande samarbetet har som sagt börjat synas i båten. Wulff och Ruskola har fokuserat mera på inlärningen än på själva resultaten och känner att de är på rätt väg.

– Vi har gjort stora framsteg men det är sådant som inte direkt syns i tävlingsresultaten. I tävlingen i Kiel (för ett par veckor sedan) började det kännas att resultatet av allt arbete också märks i tävlingarna, säger Wulff.

– Det är en bra känsla att kunna sätta ihop allt vi tränat på de olika delområdena och få det att fungera i tävling, säger Ruskola.

Förra säsongen nådde duon en del bra resultat men de lät inte sig förblindas av det utan fokuserade på träningen och vad som behövde förbättras.

– Man kan nå bra enskilda resultat också om man inte har en bra helhet. Men om man på riktigt vill vara konsekvent bra måste man se till att helheten är i skick. Resultaten är ju förstås viktiga och vi vill ju vinna men det är viktigt att inte börja fokusera på resultaten för tidigt, säger de.

Men resultaten är som sagt också viktiga. Inte minst i jakten på OS-platsen. Då VM avgörs i danska Aarhus i slutet av juli står de första nationsplatserna på spel. De åtta främsta länderna får en plats i OS i Tokyo vilket betyder att Ruskola och Wulff i bästa fall kan få koncentrera sig på OS i två år.

– Det är klart att det skulle vara mycket bra att ta nationsplatsen nu. Vi har en ärlig chans till det och det känns bra att kunna säga det, säger Wulff.

För att ta en av de åtta platserna räknar duon med att det krävs en placering mellan 10 och 16.

– Det är ett tufft mål och vi vill nå det. Men det är ingen katastrof om vi inte lyckas. Gör vi inte det nu får vi ta den i VM 2019 i stället. Då finns det fortfarande gott om tid att förbereda sig inför OS, säger de.

Siktar på medalj i Tokyo

I OS har de bara ett mål – att segla hem en medalj.

Men trots att de med stor sannolikhet kommer att vara ett av väldigt få finländska medaljhopp i Tokyo vägrar Ruskola och Wulff ta någon press på sig.

– Jag känner ingen press nu och tänker inte göra det sedan. Vi ska fokusera på seglandet och det vi gör och inget annat. Dså gjorde jag också i London, säger Wulff.

– Att tänka på resultaten och att nå en viss placering gör inte oss bättre.

Ruskola nickar instämmande medan hon lyssnar på vad Wulff säger.

– Vi vill vinna varje tävling men tänker inte på det. Vi fokuserar på det vi gör. Om vi presterar tillräckligt bra kommer också resultaten, säger hon.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46