I Ryssland har utbyte av skymfer blivit en debattform

"Och de håller inte precis tillbaka – Soldatov kallar Zolotov en korrupt bandit och en uppblåst kalkon."

Det ryska språket är rikt på förolämpningar. Man lär sig nya hela tiden, oavsett hur länge man har bott här.

En utmärkt arena för ändamålet är duellen. Den var populär under Pusjkins tid men har inte brukats sedan ryska revolutionen. I veckan fick den ryska allmänheten oväntat stifta ny bekantskap med duellen då Ryska nationalgardets chef Viktor Zolotov spelade in en video där han förolämpar oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Han kallar Navalnyj rutten inuti, klon, amerikansk marionett, en fegis utan andlighet eller anständighet, en hund som nafsar folk i byxbenen "eftersom ni aldrig har fått ett riktigt kok stryk". Därefter utmanar Zolotov Navalnyj på duell i boxningsringen eller på judomattan, där han lovar göra "god, saftig köttfärs" av densamme.

Nästa dag fick Zolotov ett svar. Inte av Navalnyj, som just nu sitter av ett trettio dagar långt fängelsestraff utan tillgång till internet. Utan av Viktor Soldatov, elitsimmare och VM-bronsmedaljör. Med bar överkropp står Soldatov vid bassängkanten och utmanar Zolotov på simduell.

"Du kommer att se ut som vassbuk i tomatsås. Som sill under pälsen (en rysk maträtt). Jag kommer att behandla dig som en mördarspäckhuggare behandlar sitt byte", säger Soldatov.

Jag tittade på videon flera gånger. Det är fascinerande att i ett land där man kan få ett fängelsestraff för att ha delat artiklar på sociala medier vågar enskilda medborgare gå ut offentligt och förolämpa Putins vänner. (Zolotov är hans före detta säkerhetschef och sparringpartner i judo.) Och de håller inte precis tillbaka – Soldatov kallar Zolotov en korrupt bandit och en uppblåst kalkon.

Nu diskuterar duman ny lagstiftning mot duellerande. Det var förbjudet också under tsartiden, men förekom i alla fall. De tekniska möjligheterna att enkelt spela in videosnuttar innebär att publikpotentialen är stor. Det gäller bara att kunna använda det ryska språkets rika fatabur av förolämpningar så väl att många vill titta och dela.

På ett paradoxalt sätt har den här sortens offentliga utbyte av skymfer ersatt den politiska debatt som Ryssland saknar. Det är allt annat än konstruktivt – tvärtom är det polariserande och ger ryska medborgare en felaktig bild av vilken poängen med det fria ordet är.

Men jag måste erkänna att det är djupt underhållande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning