I princip välkomnar vi elbilen

Bild: Wilfred hildonen

4 000 personer i Norden har nyligen tillfrågats om sin inställning till bilens och trafikens framtid. Sju av tio kan tänka sig att övergå till elbil, men helst inte riktigt ännu. Fyra av tio skulle acceptera en automattaxi utan förare.

Det är helt möjligt att förarlösa och eldrivna bilar kommer att göra trafiken bättre, effektivare och säkrare, men vägen dit är lång och krokig. Den som tror att alla framtidsvisioner går spikrakt framåt mot förverkligandet kan gärna bläddra i tekniktidningar från 50- och 60-talet och se hur vår nutid skulle ha sett ut i så fall.

Även om det finns ganska få elbilar i Norden i dag är det ingen brist på undersökningar om vad bilister anser om dem. Senast ut är teknologikoncernen Bosch, som kommit fram till att nära 70 procent av deltagarna i gallupen kan tänka sig att någon gång skaffa en elbil. Att samäga elbilen lockar i synnerhet svenskar och finländare, och inställningen till automatiserade förarlösa taxibilar är överraskande positiv.

Biltillverkarna som Bosch samarbetar med satsar hårt på en elektrisk framtid för att få ner utsläppen på vägarna. Elbilar tillverkas i ökande takt för att rättfärdiga de större bilar med konventionella motorer som är långt ifrån utrotningshotade.

I Finland vill regeringen att vi har 250 000 elbilar om 13 år. Vägen dit är lång och hastigheten bör vara ansenlig. Trafikminister Anne Berners (C) linje är att trafiken ska vara helt utsläppsfri 2050, och att det efter 2035 inte ska säljas en enda fossildriven bil. Vid det laget har vi enligt normala beräkningsgrunder omkring 3 miljoner bilar på vägarna. De flesta drivs konventionellt, och i snitt är de 12 år gamla. Utan massiva stödåtgärder är tidtabellen orealistisk.

Än så länge är det bara tre procent av nordborna som kör elbil. Majoriteten av de tillfrågade tänker skaffa en någon gång i framtiden. Femton procent tror att det sker inom tre år, 23 procent slår till först "när priserna känns rätt". En del skjuter beslutet längre fram och andra är helt enkelt inte intresserade.

I Norge tänker 23 procent byta till eldrift inom de närmaste tre åren, i Sverige 17 procent. Av Danmarks bilister har 11 procent en elbil i sin treårsplan, i Finland 7 procent. De flesta av de kommande elbilsägarna är i åldern 18–39.

Det faktum att en privatbil står stilla 95 procent av tiden gör att samägande kan låta som en god idé. Var tredje svensk och var fjärde finländare är intresserad av att dela bilen med andra. Finland och Sverige är också mest öppna för tanken på att en framtida taxi kan sakna förare. 40-45 procent av de tillfrågade i de två länderna anser att det skulle vara helt naturligt. Hälften av finländarna under 50 år är beredda att anlita automattaxi.

Men det här handlar om framtiden, en tid som det är oerhört svårt att förutspå någonting om. Renault-Nissan-bossen Carlos Ghosn anser till exempel att samägande och automatbilar är urbana randfenomen som inte påverkar huvudströmmen. Snarast kommer alternativa former av mobilitet att öka behovet av bilar.

Dan Kronqvist Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03