I natt kan du se Saturnus med blotta ögat

Bild: Mostphotos

Som en klart lysande prick i närheten av månen blinkar Saturnus mot Jordens invånare i natt. Den för sina ringar kända planeten befinner sig i en sällsynt fördelaktig vinkel för amatörastronomer.

En av solsystemets bäst kända planeter, Saturnus med ringar runt midjan, syns ovanligt tydligt just nu. Orsaken är att Saturnus och solen befinner sig i en sådan vinkel i relation till Jorden att solljuset som når Saturnus reflekteras sällsynt bra.

Saturnus är solsystemets sjätte och näst största planet. Planeten består huvudsakligen av väte i gas- och vätskeform. Innerst inne finns en kärna av sten som är ungefär lika stor som Jorden.

Den som tittar upp mot himlen på natten mot torsdag kan se Saturnus i närheten av månen. Egentligen syntes planeten ännu tydligare natten mot onsdagen, men då låg den så lågt över horisonten att den var svår att få syn på.

Det finns flera appar för smarttelefoner som använder förstärkt verklighet (augmented reality) för att identifiera stjärnor och planeter. Den som är intresserad av universums hemligheter kan ladda ner någon av apparna, till exempel Sky View eller Star Chart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning