I dag rusar Pokémon-monstren till Kajsaniemiparken

MÖTESPLATS. Otso Henriksson och Adriana Rodriguez vid Brunnshusets trappa, där flera personer har lagt ut "lockbeten" som lockar till sig sällsynta Pokémon Go-monster. Henriksson laddade ner appen redan innan den kom till Finland. – Spelet gjorde mig lite... besatt. Under de första dagarna jagade jag monster hela tiden. Jag tror jag promenerade närmare femtio kilometer, säger han och skrattar.Bild: Cata Portin

Jakten på Pokémon Go-monster sysselsätter halva stan. På fredag kväll kan flera tusen spelare samlas i Kajsaniemiparken.

– Herregud. Det kommer att bli så stort.

Jean Speville låter nästan lite chockad. När han startade sitt PokémonGo-evenemang hade han aldrig väntat sig att så många skulle komma. Evenemanget som ordnas på fredag kväll i Kajsaniemiparken har redan över 1500 anmälda deltagare, och närmare 5000 har visat intresse på Facebook.

– Jag tror det kommer att komma långt fler än 1500 personer. Pokémon Go har blivit en så stor grej här, säger han.

Vad händer egentligen på evenemanget?

– När många spelare samlas kan de lägga ut flera olika "lures" eller lockbeten som får sällsynta Pokémonmonster att flockas till en plats. Det här har bland annat använts av flera företag som på det här sättet har lyckats locka till sig både monster och nya kunder. Men evenemanget i Kajsaniemiparken handlar bara om att spelare ska få träffas och ha roligt tillsammans.

När evenemanget började växa hoppade ändå en del kommersiella aktörer på. Bland annat kontaktades Speville av taxiföretaget Uber som ger rabatterade priser åt spelare på väg till parken. Dessutom vill en del andra företag också delta genom att till exempel erbjuda stationer där man kan ladda sin telefon.

Själv hoppas ändå Speville främst på ett trevligt evenemang där folk kan träffas och umgås.

– Pokémon Go är i grunden ett väldigt socialt spel. Man kommer ut, får lite sol och träffar andra människor. På det sättet är det mycket bättre än de flesta andra spel, säger han.

Det finns bara en sak han oroar sig för, servrarna.

– De kan i värsta fall bli överhettade. I så fall får jag bara rekommendera att man tar en paus och går till Medborgarplatsen vid Kiasma. Där ordnas så kallad "bubbelfotboll" – där man spelar fotboll inuti en jättelik plastbubbla – med Pikachu-tema.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00