I lilla Herning är hockeyn störst

"Frågan är hur bra den danska ölen och de finländska dryckesvanorna passar ihop under de kommande veckorna. Vi får väl hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta. Lite som med det finländska hockeylaget."

Fotboll, cykling, handboll, badminton och simning. Där har ni de populäraste sportgrenarna i Danmark. Det är naturligt. Det är i de grenarna danskarna skördat mest framgångar.

Ishockeyn är inte någon stor sport i pølsens hemland – tvärtom. Hockeyn är väldigt liten och några nämnvärda framgångar på isen kan man inte tala om i danskarnas fall.

Men det finns ett undantag. I lilla Herning, mitt på Jylland, är hockeyn inte bara stor, den är väldigt stor. Det är också här de finländska spelarna jagar en plats i kvartsfinalerna och medaljmatcherna de kommande veckorna. Och det är här det danska förbundet valt att placera det egna lagets matcher i stället för i Köpenhamn där den andra gruppen i VM spelas.

Herning är hockeyns hem i Danmark. Det är här storklubben Blue Fox håller till. Det är här många av storspelarna i landet är födda, uppvuxna och fått sin hockeyfostran. Jokerits lagkapten Peter Regin får gång på gång svara på frågor om hur stort det är att få spela VM i hemstaden.

Herning är, med sina 50 000 invånare, en liten stad då man arrangerar ett evenemang av VM:s kaliber. Men samtidigt som det har sina nackdelar och utmaningar att spela VM i en småstad finns det också fördelar med att arranegra VM i Herning.

Inför de finländska hockeyturisternas anstormning på gågatan Østergade var det ett skönt lugn som sänkte sig över stadens centrum på torsdagskvällen.

De få människor som rörde sig i centrum i skymningen hälsade glatt på varandra på det där sättet man bara gör i småstäder. Och de finländska spelarna med Miro Heiskanen och Marko Anttila i spetsen som gled omkring på sina lånecyklar fick göra det ostört och i lugn och ro. Det fanns ingen som ropade efter dem, ingen som ville ta selfies med dem och knappt någon som ens kände igen dem.

En del Herningbor vände sig nyfiket om för att följa med hur de blåklädda killarna cyklade men de återvände snabbt till sina egna diskussioner och sysslor.

Den lugna och småstadsaktiga stämningen är något som redan i helgen kan vara bortblåst då de törstiga och festsugna hockeyturisterna tar över stadens centrum. Sisu Klubi har redan slagit upp sina dörrar för de tillresta lejonfansen och hockeyprofilerna Juhani Tamminen och Pepe Jürgens ska göra allt för att de inhemska supportrarna ska känna sig som hemma i den idylliska danska staden.

Frågan är hur bra den danska ölen och de finländska dryckesvanorna passar ihop under de kommande veckorna. Vi får väl hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta. Lite som med det finländska hockeylaget.

Men oberoende av om det blir danska eller finländska framgångar i Herning är en sak säker. Det kommer att vara hockeyfest i staden.

Danskarna är som bekant väldigt bra på att skapa stämning både i och kring arenan. Och med en supporterzon precis utanför Jyske Bank Boksen som ligger fem kilometer utanför centrum och en annan precis i stadens hjärta kommer det att vara drag och tryck på båda platserna.

Att temperaturerna ska stiga till över 20 grader nästa vecka gör inte VM-festen sämre. Den 40 minuter långa promenaden ut till arenan kan avnjutas i strålande solsken, med en kall öl i handen och genom att beundra korna, ladorna och landsbygden.

Och om man lyckas glömma bort att det är hockey-VM man besöker under promenaden från centrum till arenan blir man snabbt påmind om det då man kommer in på arenaområdet där musiken dunkar, där streetfood-bilarna står på rad och där snacket handlar om hockey.

I Herning hamnar fotboll, cykling, handboll, badminton och simning i skuggan av hockeyn.

Filip Saxén Sportchef

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00