I lekparksklubben lär sig barn och vuxna språk genom sång, lek och rörelse

Kotoklubi Kaneli höll en sång- och lekstund utanför Ode i samband med stadsfestivalen Punkten. Bild: Yle

Språkklubben Kotoklubi Kaneli lär invandrare finska med så låg tröskel som möjligt.

På fredagseftermiddagen var stadsfestivalen Punkten i full gång på Medborgartorget i Helsingfors. Bland folkvimlet samlas en grupp barn och vuxna som sätter sig i en ring i gräset utanför centralbiblioteket Ode. Orangeklädda klubbledare drar i gång den första leken.

Det är Helsingfors stads språkklubb Kotoklubi Kaneli som börjar sitt program.

Klubben startade 2016 och finns till för invandrarfamiljer och andra som vill lära sig vardaglig finska på ett lätt och roligt sätt – genom sång, lek och rörelse. Kotoklubi Kaneli är öppen för alla, avgiftsfri och det är bara att droppa in. Klubben har verksamhet i 18 olika lekparker och familjehus i Helsingfors året runt.

– Alla är välkomna oavsett vad de har för bakgrund eller språkkunskaper. Vissa kan redan en del finska medan andra inte kan ett enda ord, säger Raili Altmets, en av klubbledarna.

Vardagsspråket i fokus

I klubbens verksamhet används den så kallade Upprepningsmetoden. Den utvecklades vid Helsingfors universitet år 2015 i samband med att efterfrågan på kurser i finska och språklärare sköt i höjden. Metoden går ut på att genom fortsatt upprepning lära sig de mest grundläggande ord och uttryck.

– Fraser som "vad är den närmaste vägen till Sibeliusmonumentet?" hör inte till vår repertoar, säger en av klubbledarna, Kirsi-Maria Hyvönen.

Det stämmer. I Kotoklubi Kaneli lär ledarna ut de finska orden för till exempel jag, du, mamma, pappa och barn. I en sånglek lär de ut namnen för huvud, axlar, knä och tå.

En viktig del av verksamheten är också att erbjuda utländska barnfamiljer en plats för att träffa och lära känna andra människor och familjer.

– En av målsättningarna är att uppmuntra deltagarna till att fortsätta lära sig språk och att via det få ett jobb, säger Tiina Mesiniemi, chef för lekparksverksamheten i sydvästra Helsingfors.

För klubbverksamheten ansvarar både stadens anställda och frivilliga klubbledare. Kotoklubi Kaneli fick Finlands Flyktinghjälps utmärkelse årets integrationsbragd år 2017.

"Lätt att lära sig"

Klubben ordnas 1-2 gånger i veckan per park. Den som vill delta oftare kan gå till olika parker på olika dagar. En av dem som inte nöjt sig med en gång per vecka är japanska Akane Suzuki, som deltog i Kotoklubi Kaneli i Medborgarparken med sin dotter.

– Vi går till klubben nästan varje dag i olika parker. Klubben har hjälpt mig väldigt mycket med min finska. Man lär sig ord och vardagsspråk, vilket är mycket bra. Jag lär mig bäst genom att prata själv, säger Suzuki, som bott i Finland i ungefär sju år.

Med på Kotoklubi Kanelis lek- och sångstund är också amerikanska juridikprofessorn Sharon Sandeen. Hon har nyligen kommit till Finland som Fulbright-stipendiat på Hanken och råkade gå förbi klubbgruppen i parken. Hon tog tillfället i akt att lära sig några ord på finska.

– Jag älskar Finland och har många förfäder här och i Sverige. Jag har lite skräck för att lära mig och använda främmande språk och försöker bli av med det. Genom sång och lek kändes det lättare att lära sig, säger Sandeen.

Fast Kotoklubi Kanelis verksamhet i första hand inte riktar sig till gästande professorer, är Sandeen välkommen med i ringen med barnfamiljerna.

– Dessvärre tror jag att jag valde ett av de svårare språken att lära sig. En vän föreslog att jag skulle satsa på svenska i stället, säger Sandeen med ett skratt.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning