I kyligt sommarväder lånar finländaren böcker

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Biblioteksfolk verkar gilla kyligt sommarväder. När vädret är dåligt söker sig finländarna till bibliotek och lånestatistiken får ett uppsving.

– Folk har nog lånat fler böcker nu i jämförelse med somrar då vädret varit varmt, säger servicechefen Noora Valkonen vid stadsbiblioteket i Uleåborg.

Sommartiden påverkar varje år på så sätt att efterfrågan på skönlitteratur ökar, i synnerhet lånas fler kriminalromaner och romantiska berättelser, enligt henne. En bra sommarbok ska inte väga för mycket, helst ska det vara en kriminalroman i pocketformat.

– Så kallad hård fakta, facklitteratur, får vila på hyllan på sommaren.

I år har trenden fortsatt med ett undantag – biografier, säger bibliotekschefen Anne Ala-Honkola vid Tölö bibliotek i Helsingfors.

– Biografier, också äldre sådana har nu många läsare. Intresset verkar ha kopplingar med Finland 100-jubileumsåret.

Servicechefen Liisa Rossi vid stadsbiblioteket i Kuopio beskriver en annan förändring som skett under en längre tid.

– Nuförtiden ger man ut nya böcker också på sommaren. Efterfrågan på dem är genast stor.

Nordic Noir fortfarande på topp

Den här sommarens mest populära inhemska författare är Enni Mustonen. Mustonens färska roman Ruokarouvan tytär toppar bibliotekslistorna runtom i landet.

– Allt som ges ut av Mustonen är populärt, också hennes tidigare verk.

I Finland är också nordiska kriminalromaner, så kallade Nordic Noir-romaner, fortfarande mycket populära. Bland annat Jo Nesbø och Lars Kepler hör till storfavoriterna.

Också e-böckerna blir allt populärare, med cd-skivorna stannar på hyllan.

– Tittar man på biblioteksutbudet i övrigt tappar cd-skivorna mark, säger avdelningschefen Lea Hassinen vid stadsbiblioteket i Jyväskylä.

Barn och föräldrar läser mindre

När man talar om läsning kommer frågan om hur nätets allt starkare ställning påverkar läsningen upp allt oftare. Har de unga generationerna svårare att koncentrera sig länge på en och samma text i en värld av korta och snabba meddelanden?

– Det verkar som att barn och unga läser färre böcker än under tidigare årtionden. Nuförtiden erbjuds så mycket mer än böcker, säger Rossi.

Valkonen är ändå mer orolig för en annan åldersgrupp, som enligt henne läser allt mindre.

– Jag är orolig för småbarnsföräldrarna. Hos dem märker man ännu tydligare att många har koncentrationssvårigheter. Unga stöds ändå av skolan.

Kön påverkar också på hur ofta man läser biblioteksböcker. Valkonen bedömer att man mer sällan hittar en pojke med en biblioteksbok i handen på glesbygden i östra och norra Finland.

– Det här handlar om fritidsaktiviteter. Om jakt, fiske och att köra moped – eller utomhuslivet i stort – är populärt, verkar läsningen inte intressera. I större städer är situationen jämnare, personer av olika kön lever ett mer likadant liv.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00