I kväll väntar ny brexitomröstninng

I kväll väntar en ny rond i turerna kring brexit när det brittiska underhuset ska rösta om huruvida man ska fördröja utträdet ur EU. Arkivbild. Bild: Lehtikuva-AFP/Jessica Taylor

I kväll röstar det brittiska underhuset om huruvida Storbritannien ska senarelägga utträdet ur EU.Men hur länge man i så fall skulle fördröja utträdet är mycket osäkert.

Omröstningen sker dagen efter parlamentsledamöterna röstade för att inte lämna unionen utan ett avtal.

Om regeringen får som den vill kommer parlamentet säga ja till att skjuta på utträdet fram till 30 juni. Men för att detta datum verkligen ska bli det slutgiltiga krävs det i sin tur att underhuset säger ja till premiärminister Theresa Mays brexitavtal, ett avtal de redan röstat ned vid två tillfällen, senaste i tisdags.

Om Mays avtal skulle röstas ned igen skulle fördröjningen enligt regeringen kunna dra ut betydligt längre på tiden och tvinga britterna att delta i valet till EU-parlamentet i maj.

Dessutom räcker det inte med att det brittiska underhuset säger ja till ett fördröjt utträde, även EU måste ge sitt godkännande, ett beslut som i så fall kommer att fattas under EU-toppmötet 21-22 mars.

Den brittiske finansministern Philip Hammond flaggar för att EU kan komma att insistera på en lång fördröjning om britterna röstar för att förlänga processen.

– Det här ligger bortom vår kontroll och Europeiska unionen har signalerat att en kortare, teknisk förlängning troligen bara skulle godkännas om det finns en överenskommelse, säger Hammond till Sky News på torsdagen.

Viktiga dagar om brexit

Här är den närmaste tidens viktiga brexitdatum:

14 mars: underhuset röstar om att be EU om förlängd förhandlingstid.

senast 20 mars: eventuell tredje omröstning om utträdesavtalet med EU.

21–22 mars: årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel, enligt planerna det sista med Storbritannien som medlemsland.

25–28 mars: EU-parlamentet samlas i Strasbourg, med möjlighet att ratificera ett utträdesavtal.

29 mars: Storbritannien ska lämna EU, kl 23.00 (brittisk tid).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03